Minilex - Lakipuhelin

Työntekijän velvollisuus ilmoittaa poissaolosta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijällä on oikeus tilapäiseen poissaoloon, jos hänen perheettään tai itseään on kohdannut arvaamaton pakottava syy jäädä pois työpaikalta. Poissaololle ei ole määritelty mitään tarkkaa aikaa, mutta poissaolon tulee olla kuitenkin tilapäistä. Työntekijän poissaolon tulee kuitenkin olla välttämätöntä. Tällaisia välttämättömiä tilanteita voi esimerkiksi olla, jos työntekijä joutuu menemään perheenjäsenensä onnettomuuden vuoksi paikanpäälle tai sairaalaan.

Työntekijän on kuitenkin ilmoitettava heti kun mahdollista poissaolostaan työnantajalle. Poissaolon syy on myös ilmoitettava työnantajalle. Eli käytännössä tulisi ilmoittaa työntekijän työssä ollessaan. Jos ilmoittaminen ei ole tilanteessa mahdollista, työntekijä voi poistua työpaikalta ennakolta ilmoittamatta. Jos työnantaja vaatii, niin poissaololle on annettava luotettava selvitys kuten esimerkiksi lääkärintodistus.

Jos työntekijä on ollut viikon eli seitsemän päivää poissa, eikä ole ilmoittanut poissaololleen pätevää syytä, niin työnantaja voi pitää työsopimusta purkautuneena. Normaalisti työsopimuksen purkaminen vaatisi työntekijän ja työnantajan kuulemista purkamisperusteesta. Pelkkä ilmoituksen laiminlyönti riittää työsuhteen purkautumiselle, vaikka poissaololle olisikin perusteltu syy. Tietenkin, jos poissaolon ilmoittamisen laiminlyömiselle löytyy hyvä syy, niin työsopimuksen katsotaan jatkuneen normaalisti. Kuitenkin, jos työnantaja pystyy olosuhteista päättelemään, että esimerkiksi sairasloma jatkuu, niin työnantaja ei voi pitää työsopimusta purkautuneena.

Työntekijän tulee siispä ilmoittaa poissaolostaan ja sen syystä heti kun mahdollista työnantajalle. Työntekijän ei kannata viivytellä ilmoituksen kanssa, ettei määräaika mene umpeen, jolloin työnantaja voi pitää työsopimusta purkautuneena. Pitää myöskin muistaa, että poissaolo voi olla vain tilapäistä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa