Minilex - Lakipuhelin

Työntekijän velvollisuudet lomautuksen aikana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lomauttamisella tarkoitetaan työnteon ja palkanmaksun keskeyttämistä väliaikaisesti työsuhteen pysyessä kuitenkin voimassa. Työntekijä voidaan lomauttaa määräajaksi tai toistaiseksi. Se voidaan myöskin toteuttaa osa-aikaisena tai kokoaikaisena. Käytännössä kokoaikaisessa lomautuksessa palkanmaksu ja työnteko, lakkaa kokonaan, kun taas osa-aikaisessa vähennetään tunteja ja siten myös palkkaa.  Lomauttaminen ei estä työntekijää ottamaan lomautuksen ajaksi muuta työtä. Työntekijä voi myös irtisanoa työsopimuksensa lomautuksen aikana ilman irtisanomisaikaa.

Lomautuksen aikana työntekijällä ei siispä ole työntekovelvoitetta työnantajalle. Työnantaja ei ole tällöin velvollinen myöskään maksamaan palkkaa. Kuitenkin muut työsopimuksen velvollisuudet säilyvät lomautuksen aikana. Lomautuksen päättyessä, työntekijällä on velvollisuus palata työnantajan palvelukseen. Työntekijän lojaliteettivelvollisuus työsopimusta kohtaan on silti voimassa, vaikka hieman eri muotoisena.

Jos työntekijä päättää tehdä uuden työsopimuksen lomautuksen aikana, hänen tulee ottaa huomioon aikaisemman työsuhteen ensisijaisuus. Työntekijä ei voi esimerkiksi tehdä uutta kilpailevaa työsopimusta työnantajaansa vastaan. Perustuslaissa kuitenkin turvataan ihmisen oikeus ammatin ja elinkeinon harjoittamiseen sekä toimeentulon hankkimiseen, joten periaatteessa työntekijällä on silloin oikeus tehdä työsopimus ammattiaan vastaavasta tehtävästä. Työntekijän on muistettava, että salassapitovelvollisuus kuitenkin säilyy lomautuksen aikana.

Työntekijän velvollisuudet lomautuksen aikana siispä pääosin säilyvät muuten paitsi työntekijän ei tarvitse tehdä töitä. Työntekijän tulee olla varoivainen uutta työsopimusta tehtäessä lomautuksen aikana. Epävarmoissa tilanteissa työnantajan kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa