Minilex - Lakipuhelin

Testamentin pätemättömyysperusteet


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Testamenttia on mahdollisuus moittia kanteella, jonka johdosta se voidaan julistaa pätemättömäksi. Pätemättömyyden voi aiheuttaa ensinnäkin se, ettei sen tekijä ole kelpoinen päättämään jäämistöstään. Häneltä siis puuttuu tällöin ikänsä puolesta testamentintekokelpoisuus. Testamentti voi olla pätemätön myös sen vuoksi, ettei testamenttia ole tehty lain edellyttämiä muotovaatimuksia noudattaen. Testamentti on voitu tehdä esimerkiksi niin, että paikalla on ollut vain yksi todistaja, kun lain mukaan testamentin todistajia on oltava kaksi.

Myös psyykkiset sairaudet tai niihin verrattavissa olevat sieluntoiminnan häiriöt, kuten dementia, voivat aiheuttaa testamentin pätemättömyyden. Tällöin edellytetään, että sairaus on vaikuttanut testamentin tekemiseen, eikä sen tekijä ole näin ollut täydessä ymmärryksessä testamenttia tehdessään. Pelkkä sairaus ei siis muodosta pätemättömyysperustetta, vaan sen on pitänyt vaikuttaa testamentin tekemiseen.

Testamentin pätemättömyyden voi aiheuttaa myös testamentin tekijän pakottaminen tai taivuttelu testamentin tekoon. Taivuttelussa on pitänyt käyttää hyväksi testamentin tekijän ymmärtämättömyyttä, tahdonheikkoutta tai riippuvaista asemaa. Testamentin pätemättömyys voi seurata myös siitä, kun tekijä on petollisesti vietelty tekemään testamentti. Myös tekijän muu erehdys voi aiheuttaa pätemättömyyden.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa