Minilex - Lakipuhelin

Tekijänoikeus työsuhdeteokseen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtaisesti teoksen luojalle syntyy tekijänoikeus teokseen, jos teoksella on uutuutta, omaperäisyyttä ja itsenäisyyttä. Näitä rajoittavia kriteereitä kutsutaan myös teoskynnyksen edellytyksiksi. Myös työsuhteessa syntyneisiin teoksiin lähtökohtaisesti tekijänoikeus on teoksen luoneella työntekijällä. Tekijänoikeus teokseen syntyy, kun teos on luotu.

Työsopimuksessa tai muutoinkin voidaan sopia puolestaan teoksen käyttöoikeudesta tai tekijänoikeuksien taloudellisen puolen siirtymisestä. Varsinkin työssä, jossa ollaan tekemisissä uusien innovaatioiden tai teosten kanssa, on syytä jo työsopimuksessa sopia, miten tekijänoikeuksien kanssa menetellään.

Lähtökohtaisesti palkallisen työn tuloksena syntyneen teoksen käyttöoikeus kuuluu työsopimuksen perusteella työnantajalle, koska työntekijä tekee työtä työnantajan lukuun, josta työntekijä puolestaan saa palkkaa. Tietokoneohjelmat ja tietokannat kuuluvat myös lähtökohtaisesti työnantajalle, jos ne on keksitty työn yhteydessä. Epäselvissä tilanteissa on kuitenkin hyvä olla yhteydessä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa