Minilex - Lakipuhelin

Törkeä kirjanpitorikos voi hävittää kirjanpidon kokonaan

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos kirjanpitovelvollinen, tämän edustaja, kirjanpitovelvollisessa oikeushenkilössä tosiasiallista määräysvaltaa käyttävä tai se, jonka tehtäväksi kirjanpito on toimeksiannolla uskottu, laiminlyö liiketapahtumien kirjaamista tai tilinpäätöksen laatimista vastoin velvollisuuksia, merkitsee kirjanpitoon vääriä tai harhaanjohtavia tietoja tai hävittää, kätkee tai vahingoittaa kirjanpitoaineistoa, syyllistyy kirjanpitorikokseen.

Kirjanpitorikoksen ankarammin rangaistun törkeän muodon täyttymiseen vaaditaan rikokselta tiettyä vakavuutta. Jos kirjanpitorikoksessa liiketapahtumien kirjaaminen tai tilinpäätöksen laatiminen laiminlyödään kokonaan tai olennaisilta osiltaan, väärien tai harhaanjohtavien tietojen määrä on huomattavan suuri, ne koskevat suuria summia tai ne perustuvat sisällöltään vääriin tositteisiin tai kirjanpito hävitetään tai kätketään kokonaan tai olennaisilta osiltaan tai sitä vahingoitetaan olennaisilta osiltaan, tekijä syyllistyy törkeään kirjanpitorikokseen. Rangaistavuuden edellytyksenä on lisäksi, että kirjanpitorikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Rangaistuksena törkeästä kirjanpitorikoksesta voidaan tuomita vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa