Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja yrityssalaisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yrityssalaisuus on pääasiallisesti vain yrityksen omassa tiedossa olevaa luottamuksellista tietoa, joka mahdollistaa yrityksen kilpailukyvyn ja markkina-aseman. Yrityssalaisuus voi koskea niin tuotekehitystä, markkinointistrategiaa kuin tuotantoakin. Yrityssalaisuudella ei ole tarkkaa määritelmää. Yrityssalaisuudet sisältävät kuitenkin sitä informaatiota, joka antaa yritykselle sen omaleimaisen aseman. Yrityssalaisuuksiin liittyy aina yrityksen halu pitää kyseinen tieto vain itsellään ja salassa erityisesti kilpailijoilta. Vaikka yrityssalaisuudet voivatkin olla hyvin moninaisia, on niillä aina taloudellista arvoa yritykselle. Tästä syystä niiden lainsäädännöllinen suojelu onkin katsottu tarpeelliseksi.

Suomen rikoslaissa yrityssalaisuuden rikkominen voi johtaa sakkorangaistukseen tai vankeusrangaistukseen enintään kahdeksi vuodeksi. Myös yrityssalaisuuden rikkomisen yritys on rangaistava. Yrityssalaisuuden rikkomisen tunnusmerkistö edellyttää, että tekijä luovuttaa eteenpäin yrityssalaisuudeksi luokiteltavaa tietoa tai käyttää sitä muulla tavoin saadakseen taloudellista hyötyä tai vahingoittaakseen yritystä. Tiedon hyödyntäminen muulla tavoin tarkoittaa lähinnä sitä, että henkilö käyttää itse saamaansa tietoa esimerkiksi viemällä liikeidean tai yrityksen uuden keksinnön.

Henkilön tulee saada yrityssalaisuus tietoonsa palvelussuhteensa kautta eli hänen on oltava yritykseen työsuhteessa. Myös luottamustehtävässä oleva henkilö, kuten yrityksen hallintoneuvoston jäsen, voi syyllistyä yrityssalaisuuden rikkomiseen. Lisäksi tunnusmerkistö voi täyttyä, jos henkilö on luottamuksellisessa liikesuhteessa yritykseen. Esimerkiksi konsulttiyhtiöllä tai lakimiehellä voi olla luottamuksellinen liikesuhde. Rikoksen tunnusmerkistön täyttyminen edellyttää tekijän tahallisuutta. Tekijän on siis ymmärrettävä tiedon olevan yrityssalaisuudeksi luokiteltavaa ja että sen väärinkäyttö aiheuttaa vahinkoa yritykselle.

Yrityssalaisuuden paljastamiseen pätee kahden vuoden aikaraja. Mikäli henkilö antaa yrityssalaisuuden alaista tietoa eteenpäin vasta sen jälkeen, kun kaksi vuotta on kulunut hänen työsuhteensa päättymisestä, rikoksen tunnusmerkistö ei täyty. Tulkinnallisia vaikeuksia kuitenkin aiheuttaa työntekijän ammattitaidon ja yrityssalaisuuden välinen raja. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]