Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja metsästysrikos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Metsästysrikoksesta säädetään rikoslain luonnonvararikoksia käsittelevässä luvussa.

Lain mukaan metsästysrikoksesta tuomitaan se, joka tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta oikeudettomasti metsästää käyttäen kiellettyä pyyntivälinettä taikka pyyntimenetelmää. Rangaistavaksi on säädetty myös metsästäminen, joka tapahtuu vastoin moottorikäyttöisen kulkuneuvon käytön rajoitusta. Tällä tarkoitetaan sitä, ettei eläintä saa metsästyksessä jahdata autolla tai muulla ajoneuvolla.

Laittomien pyyntivälineiden ja pyyntimenetelmien lisäksi metsästysrikos on kyseessä silloin, kun metsästys tapahtuu vastoin tiettyä metsästyskieltoa tai rajoitusta. Metsästysrikoksesta rangaistaan myös silloin, jos metsästys kohdistuu rauhoitettuun riistaeläimeen, tai jos metsästäminen tapahtuu ilman pyyntilupaa, hirvieläimen pyyntilupaa tai poikkeuslupaa.

Metsästysrikoksesta rangaistaan edellä mainittujen tilanteiden lisäksi sitä, joka aiheuttaa vaaraa tai vahinkoa ihmiselle tai toisen omaisuudelle metsästäessään. Myös yleisen turvallisuuden vuoksi annetun metsästystä koskevan kiellon tai rajoituksen rikkominen johtaa lain mukaan metsästysrikoksesta rankaisemiseen.

Se, joka syyllistyy metsästysrikokseen, voidaan tuomita joko sakkoon tai enintään kahden vuoden mittaiseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi rikoksen tekijä voidaan tuomita metsästyskieltoon. Mikäli metsästysrikos tehdään esimerkiksi erityisen julmalla tavalla, taikka metsästyksessä tapetaan ahma, ilves, karhu, metsäpeura, saukko tai susi, sekä rikos katsotaan kokonaisuutena arvostellen törkeäksi, voi kyseessä olla törkeä metsästysrikos.

Metsästysrikoksen lisäksi rikoslaissa on säädetty rangaistavaksi toinenkin metsästykseen liittyvä rikos, luvaton pyynti. Luvattomassa pyynnissä on kyse siitä, että tekijä metsästää toisen metsästysalueella tai ylittää lakiin, lupaan, sopimukseen tai päätöksen perustuvan metsästys- tai kalastusoikeutensa. Lisäksi luvaton pyynti voi tulla kyseeseen tilanteissa, joissa tahallisesti ilman lupaa pyydystetään tai tapetaan eläin alueella, johon tekijällä ei ole oikeutta tai lupaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]