Minilex - Lakipuhelin

Hirvenmetsästys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hirvenmetsästys on hyvin perinteikäs harrastus ja ravinnon hankkimistapa Suomessa. Metsästyksellä pidetään hirvikanta kohtuullisena ja elinvoimaisena. Hirvi on suuri riistaeläin, jolla on oma rauhoitusaikansa. Hirvenmetsästyksestä kiinnostuneen tulee selvittää metsästykseen liittyvät velvoitteet ja säännöt ennen hirvimetsästyksen aloittamista. Laiton hirvenmetsästys voi tulla rangaistavaksi metsästysrikoksena tai metsästysrikkomuksena.

Luvanvaraisuus

Hirvenmetsästykseen tulee olla pyyntilupa. Pyyntiluvan myöntää hakemuksesta Suomen riistakeskus, jos pyyntiluvalle asetetut kriteerit täyttyvät. Pyyntiluvan hakijan on muun muassa oltava metsästämiseen oikeutettu metsästysalueella ja hakemuksessa on nimettävä metsästyksen johtaja. Lisäksi hirvenmetsästys on sallittua ainoastaan hirven rauhoitusaikojen puitteissa, sillä hirvi on rauhoitettu eläin pyyntiaikojen ulkopuolella. Pyyntiluvan nojalla metsästetystä hirvieläimestä on tehtävä saalisilmoitus Suomen riistakeskukselle.

Hirvenmetsästyksen harjoittamiselle on asetettu tarkkoja vaatimuksia muun muassa metsästäjän asustuksen ja käytettävien metsästysvälineiden suhteen. Metsästäjällä tulee lisäksi olla aseenkantolupa ja ampuma-asekoe suoritettuna.

Laiton hirvenmetsästys

Hirvenpyynti on edellä kuvatuin tavoin hyvin tarkoin säänneltyä. Hirvenpyyntiä koskevien säännösten rikkominen voi johtaa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin. Kyse voi olla esimerkiksi salametsästyksestä ilman pyyntilupaa, luvattomien metsästysmenetelmien käytöstä tai metsästysalueen rajojen ylittäminen hirvenmetsästyksen aikana. Lievemmissä tapauksissa kyse on metsästysrikkomuksesta.

Metsästysrikoksesta tuomitaan se, joka tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta oikeudettomasti metsästää käyttäen kiellettyä pyyntivälinettä, pyyntimenetelmää tai vastoin moottorikäyttöisen kulkuneuvon käytön rajoitusta, metsästää riistaeläintä sen rauhoitusaikana tai metsästyskiellon tai pyyntiluvan vastaisesti. Metsästysrikoksesta tuomitaan lisäksi se, joka aiheuttaa metsästäessään vaaraa tai vahinkoa ihmiselle tai toisen omaisuudelle taikka rikkoo yleisen turvallisuuden vuoksi annettua metsästystä koskevaa kieltoa tai rajoitusta. Vakavimmissa tapauksissa kyse voi olla myös törkeästä metsästysrikoksesta, esimerkiksi suunnitelmallisen salametsästyksen kohdalla. Lievissä tapauksissa ja vähäisissä rikkomuksissa kyse on metsästysrikkomuksesta.

Metsästysrikokseen syyllistää siten esimerkiksi se, joka metsästää hirven ilman pyyntilupaa. Hirvenmetsästäjän tulee olla tietoinen ja tarvittaessa selvittää hirvenmetsästykseen liittyvät määräykset ja vaatimukset.

Laittomasti pyydettyyn hirveen ryhtyvä voi myös syyllistyä rikokseen. Kyse voi olla laittomasta saaliin kätkemisestä tai sen törkeästä tekomuodosta. Laittoman saaliin kätkemiseen syyllistyy se, joka kätkee, hankkii, kuljettaa, välittää tai kauppaa laittomasti pyydetyn hirven tietäen, että hirvi on saalistettu laittomasti. Teko on törkeä, jos sillä esimerkiksi tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä tai rikoksen kohteena on suuri määrä riistaeläimiä.

Rangaistusseuraamukset

Jos laiton hirvenpyynti on katsottava metsästysrikkomukseksi, määrätään rikkomukseen syyllistyneelle sakkorangaistus. Jos kyseessä on rikoslaissa rangaistavaksi säädetty teko, on rangaistus ankarampi.

Metsästysrikoksesta voidaan tuomita sakko- tai vankeusrangaistus. Vankeusrangaistuksen enimmäispituus on kaksi vuotta, ja se voidaan tuomita ehdollisena tai ehdottomana. Törkeästä metsästysrikoksesta voidaan tuomita vankeusrangaistus, jonka vähimmäispituus on neljä kuukautta ja enimmäispituus neljä vuotta. Alle kahden vuoden vankeusrangaistus voidaan tuomita ehdollisena.

Laittomaan saaliin kätkemiseen syyllistynyt tuomitaan sakko- tai vankeusrangaistukseen. Vankeusrangaistuksen enimmäispituus on yksi vuosi, ja se voidaan tuomita ehdollisena tai ehdottomana. Törkeään saaliin kätkemiseen syyllistynyt voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi vuodeksi.

Metsästysrikoksesta voi koitua myös muita seuraamuksia. Oikeuskäytännössä laittomaan metsästykseen käytettyjä metsästysvälineitä, kuten haulikoita, on tuomittu menetettäväksi valtiolle. Myös metsästyksessä käytettyjä moottorikelkkoja on tuomittu valtiolle menetetyksi. Laittomaan metsästykseen syyllistynyt voidaan myös tuomita korvaamaan laittomasti kaadetun eläimen arvo.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Hirvenmetsästys on luvanvaraista ja tarkoin säänneltyä toimintaa
  • Suomen riistakeskuksen sivuilta löytyy tietoa muun muassa rauhoitusajoista

Varoitukset

  • Hirvenmetsästäjän tulee olla tietoinen ja tarpeen tullen selvittää metsästykseen liittyvät määräykset. Tietämättömyys ei poista vastuuta
  • Törkeästä metsästysrikoksesta tuomitaan aina vankeusrangaistus, ja lisäksi tuomittavat vahingonkorvaukset voivat olla mittavat

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]