Minilex - Lakipuhelin

Metsästys ja ampumakoe

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Metsästyslaissa säädetään metsästystä varten vaadittavan ampumakokeen suorittamisesta. Rihlatulla luotiaseella tai metsästysjousella metsästävän henkilön on suoritettava ampumakoe, jos se on metsästettävän riistaeläinlajin vuoksi tarpeen. Tiettyjen eläimien metsästyksessä ampumakokeen suorittaminen on siten välttämätöntä. Ampumakokeen laiminlyönyt metsästäjä syyllistyy rangaistavaan metsästysrikkomukseen.

Ampumakokeessa korostetaan harkitun ja tarkan riistalaukauksen merkitystä sekä sitä, että kokeessa käytetty ase on entuudestaan tuttu ja kunnolla kohdistettu. Ampumakokeen järjestää riistanhoitoyhdistys, joka antaa myös todistuksen kokeen hyväksytystä suorittamisesta.

Ampumakoe

Ampumakoe tulee ensinnäkin suorittaa, mikäli aikoo metsästää kuusipeuraa, saksanhirveä, japaninpeuraa, metsäkaurista, hirveä, valkohäntäpeuraa, metsäpeuraa, karhua tai villisikaa rihlatulla luotiaseella. Ampumakokeita on kolmenlaisia: 1) Metsäkauriskoe metsäkauriin metsästystä varten, 2) Hirvi- ja peurakoe hirven, valkohäntäpeuran, saksanhirven, metsäpeuran, kuusipeuran, japaninpeuran ja villisian metsästystä varten, 3) Karhukoe karhun metsästystä varten.

Ammuntakokeen suorittajalla tulee olla voimassa oleva metsästyskortti tai maksettu tulevan metsästysvuoden metsästyskortti. Suorittajalla tulee lisäksi olla aseeseensa voimassa oleva hallussapitolupa tai rinnakkaislupa.

Ampumakoe jousiaseella metsästyksessä

Jousiasetta saa käyttää villikanin, metsäjäniksen, rusakon, oravan, euroopanmajavan, kanadanmajavan, piisamin, rämemajavan, tarhatun naalin, ketun, supikoiran, pesukarhun, mäyrän, kärpän, hillerin, näädän, minkin, metsäkauriin, kuusipeuran, saksanhirven, japaninpeuran, valkohäntäpeuran, metsäpeuran, muflonin ja villisian sekä riistaeläimiin kuuluvien lintujen samoin kuin rauhoittamattomien eläinten ampumiseen. Muiden eläinten metsästykseen jousiasetta ei saa käyttää.

Jousiammuntakoe on suoritettava metsäkaurista, kuusipeuraa, saksanhirveä, japaninpeuraa, valkohäntäpeuraa, metsäpeuraa, muflonia tai villisikaa jousella metsästettäessä. Muiden eläinten kohdalla jousiammuntakoetta ei tarvitse suorittaa.

Ampumakokeen laiminlyönti

Ampumakokeen laiminlyönti on rangaistavaksi säädetty teko. Metsästäjä, joka ei ole suorittanut vaadittua ampumakoetta, voidaan tuomita sakkorangaistukseen metsästysrikkomuksesta. Vastuu ampumakokeen oikea-aikaisesta suorittamisesta on metsästäjällä itsellään.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Riistanhoitoyhdistyksen sivuilta saa lisätietoa ampumakokeiden suorittamispaikoista ja -ajoista
  • Luoti- ja jousiaseille on erilliset ampumakokeensa
  • Ampumakoe on voimassa kolme vuotta sen suorituspäivästä lukien

Varoitukset

  • Ampumakokeen laiminlyönyt metsästäjä syyllistyy rangaistavaan tekoon
  • Vääränlaiselle aseella metsästäminen voi täyttää myös metsästysrikoksen tunnusmerkistön, josta voi seurata vankeusrangaistus

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]