Minilex - Lakipuhelin

Jousiaseella metsästäminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Metsästyslaissa on säädetty siitä, minkälaisilla menetelmillä ja pyyntivälineillä metsästäminen on sallittua. Laittomalla pyyntivälineellä tapahtuva metsästys voi olla rangaistava teko ja johtaa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin. Jousiaseella metsästäminen on sallittua ainoastaan tiettyjen eläinten kohdalla, ja käytetylle jousiaseelle on asetettu vaatimuksia. Lähtökohtana voi pitää sitä, että käytetty pyyntimenetelmä ei saa tuottaa eläimelle ylimääräistä tuskaa.

Mitä eläimiä on luvallista metsästää jousiaseella?

Jousiaseella saa metsästää vain erikseen nimettyjä eläimiä. Jousiasetta saa käyttää vain villikanin, metsäjäniksen, rusakon, oravan, euroopanmajavan, kanadanmajavan, piisamin, rämemajavan, tarhatun naalin, ketun, supikoiran, pesukarhun, mäyrän, kärpän, hillerin, näädän, minkin, metsäkauriin, kuusipeuran, saksanhirven, japaninpeuran, valkohäntäpeuran, metsäpeuran, muflonin ja villisian sekä riistaeläimiin kuuluvien lintujen samoin kuin rauhoittamattomien eläinten ampumiseen. Muita eläimiä jousiaseella ei saa metsästää.

Eläimen ampumiseen käytetylle nuolen kärjelle on asetettu erityisiä vaatimuksia. Kärjen on oltava sellainen, että osuma on heti tappava. Lisäksi nuolen kärjen leveydelle on asetettu vaatimuksia. Jos jousiasetta käytetään euroopanmajavan tai kanadanmajavan ampumiseen, nuoli on lisäksi kytkettävä siimalla jouseen. Lisäksi aseen teho-ominaisuuksille on asetettu vaatimuksia.

Varsijousia tai sitä vastaavaa jousiasetta ei kuitenkaan saa käyttää metsästyksessä.

Ampumakoe

Rihlatulla luotiaseella tai metsästysjousella metsästävän henkilön on suoritettava ampumakoe, jos se on metsästettävän riistaeläinlajin vuoksi tarpeen. Ampumakokeen järjestää riistanhoitoyhdistys.

Jousiaseella ampumakoevaatimus koskee metsäkauriin, kuusipeuran, saksanhirven, japaninpeuran, valkohäntäpeuran, metsäpeuran, muflonin ja villisian metsästämistä. Muiden eläinten osalta ampumakokeen suorittaminen ei ole tarpeellista.

Rangaistusseuraamukset laittomasta jousiaseella metsästämisestä

Laitonta metsästysasetta käyttävä syyllistyy metsästysrikkomukseen, josta voidaan tuomita sakkorangaistukseen. Vakavimmissa tapauksissa kyse voi olla metsästysrikoksesta tai törkeästä metsästysrikoksesta. Metsästysrikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai enintään kahden vuoden vankeusrangaistukseen, joka voidaan tuomita ehdollisena tai ehdottomana. Törkeästä metsästysrikoksesta seuraa aina vankeusrangaistus, jonka pituus on vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta.

Metsästäjä voidaan tuomita myös menettämään käyttämänsä laiton metsästysase valtiolle. Lisäksi laittomasti pyydetyn eläimen arvo voidaan tuomita korvattavaksi.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Metsästyksen harrastajan tulee olla tietoinen metsästykseen liittyvistä määräyksistä
  • Suomen riistakeskuksen Internetsivuilta löytyy tietoa metsästyksestä

Varoitukset

  • Vastuu metsästyksen lainmukaisuudesta on metsästäjällä
  • Vakavimmissa tapauksissa seurauksena voi olla jopa ehdoton vankeusrangaistus

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]