Minilex - Lakipuhelin

Metsästys ja rauhoitusajat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Riistaeläimiä rauhoitetaan määräajaksi tai toistaiseksi. Rauhoituksen aikana riistaeläinten metsästäminen ja vahingoittaminen on kielletty. Rauhoituksen aikana myöskään soidinta, pesintää tai poikaisia ei saa häiritä. Laissa on lisäksi säädetty riistaeläinten, kuten hirvien, kohdalle yleiset rauhoitusajat.

Riistaeläimiä rauhoitetaan niiden kannan säilymisen ja lisääntymisen turvaamiseksi. Ympärivuotinen metsästys voisi pitkällä aikavälillä aiheuttaa lajin häviämisen. Eläinten metsästäminen, vahingoittaminen ja muu häiritseminen niiden rauhoitusaikana on kiellettyä.

Metsästysluvat

Suomen riistakeskus myöntää metsästysluvat. Erityisestä perusteesta Suomen riistakeskus voi myöntää poikkeusluvan riistaeläimen kaatamiseksi sen rauhoitusaikana. Erityinen syy voi olla esimerkiksi porotaloudelle aiheutuvan vahingon ehkäiseminen. Lisäksi riistasuoja-alueella voidaan maa- ja metsätalousministeriön päätöksellä poiketa yleisistä rauhoitusajoista.

Metsäjäniksen ja hirven rauhoitusaika

Riistaeläimille on määrätty yleiset rauhoitusajat. Metsäjäniksen ja rusakon rauhoitusaika on 1.3 – 31.8. Kyseisenä aikana metsäjänisten metsästäminen ja vahingoittaminen on kielletty ilman poikkeuslupaa.

Hirvien kohdalla rauhoitusajoissa on paikallisia eroja. Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntien alueella hirvi on rauhoitettu 1.12 – 31.8 ja 16.9 alkaen lokakuun toista lauantaita edeltävään päivään. Kemin, Kemijärven, Keminmaan, Kittilän, Kolarin, Muonion, Pelkosenniemen, Pellon, Posion, Ranuan, Rovaniemen, Sallan, Savukosken, Simon, Sodankylän, Tervolan, Tornion ja Ylitornion kuntien alueella hirvi on rauhoitettu 1.1 – 31.8 ja 16.9 alkaen lokakuun toista lauantaita edeltävään päivään. Muualla maassa hirvi on rauhoitettu tammikuun 1 päivästä lokakuun toista lauantaita edeltävään päivään.

Laissa on säädetty myös muiden riistaeläinten rauhoitusajoista.

Seuraamus rauhoitusajan rikkomisesta

Metsästys rauhoitusajan vastaisesti on metsästysrikkomuksena tai metsästysrikoksena rangaistava teko. Lievät teot tulevat rangaistavaksi metsästysrikkomuksena, josta seuraa sakkorangaistus. Metsästysrikkomuksesta voidaan tuomita se, joka tahallaan tai huolimattomuudesta metsästää vastoin riistaeläimen rauhoitusaikoja.

Metsästysrikoksesta tuomitaan se, joka metsästää vastoin riistaeläimen rauhoitusta tai metsästyskieltoa tai -rajoitusta. Metsästysrikoksesta voidaan tuomita sakko- tai vankeusrangaistus. Vankeusrangaistuksen enimmäispituus on kaksi vuotta, ja se voidaan tuomita ehdollisena tai ehdottomana. Laittomasti pyydetyn eläimen arvo voidaan myös tuomita korvattavaksi. Metsästysrikokseen syyllistyneen metsästysase voidaan lisäksi tuomita menetettäväksi valtiolle.

Vakavimmissa tapauksissa kyse voi olla myös törkeästä metsästysrikoksesta. Seurauksena on tällöin aina vankeusrangaistus, jonka pituus on vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta. Alle kahden vuoden vankeusrangaistus voidaan tuomita ehdollisena.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Suomen riistakeskuksen sivuilta löytyy tietoa riistaeläinten rauhoitusajoista
  • Metsästämiseen tarvitaan yleensä metsästyslupa

Varoitukset

  • Metsästäminen rauhoitusaikana voi johtaa rikosoikeudelliseen seuraamukseen
  • Laiton metsästäminen voi johtaa aseluvan menettämiseen

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]