Minilex - Lakipuhelin

Rikosasian suullinen käsittely

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikosasiat käsitellään rikosilmoituksen, esitutkinnan ja syytteen nostamisen jälkeen oikeudenkäynnissä tuomioistuimessa. Käräjäoikeus on ensimmäisen asteen tuomioistuin, ja rikosasiat käsitellään siellä pääasiassa suullisesti. Suullinen käsittely tarkoittaa sitä, että oikeudenkäyntimateriaali esitetään tuomioistuimelle suullisesti.

Pääasiassa rikosasioissa suoritetaan oikeudessa suullinen käsittely. Pääkäsittely rikosasiassa koostuu alkukeskustelusta, todistelusta sekä loppukeskustelusta. Suullisessa pääkäsittelyssä kuullaan kaikkia asianosaisia eli syyttäjää, kantajaa eli epäiltyä uhria, sekä vastaajaa eli rikoksesta epäiltyä henkilöä suullisesti. Näin ollen asianosaisten alku- ja loppupuheenvuorot, sekä todistajien kuulustelu ja muun todistusaineen esittely tehdään rikosoikeudenkäynnissä suullisesti tuomioistuimelle.

Poikkeuksena pääsäännöstä lievimmät ja tavallisimmat rikosasiat voidaan käsitellä suullisen menettelyn sijasta kirjallisessa menettelyssä, jos vastaaja eli rikoksesta epäilty on tunnustanut teon ja suostuu kirjalliseen menettelyyn, ja jos kantaja eli rikoksen uhri suostuu kirjalliseen menettelyyn suullisen menettelyn sijasta.

Tuomioistuin muodostaa ratkaisunsa salaisessa päätösneuvottelussa, mutta julistaa sen jälkeen tuomion suullisesti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa