Minilex - Lakipuhelin

Rikosasian kirjallinen menettely

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikosasian kirjallisella menettelyllä tarkoitetaan yksinkertaistettua menettelyä, joka ratkaistaan yhden tuomarin kokoonpanossa eli ainoastaan puheenjohtajan ollessa läsnä. Kirjallisessa menettelyssä voidaan tuomita enintään yhdeksän kuukauden pituinen vankeusrangaistus. Rikosasia voidaan käsitellä kirjallisessa menettelyssä tiettyjen laissa säädettyjen edellytysten täyttyessä. Kaikki rikosasiat eivät siis sovellu ratkaistavaksi kirjallisessa menettelyssä.

Kirjallista menettelyä voidaan käyttää rikosasiassa syyttäjän ajaessa syytettä yksin tai yhdessä asianomistajan eli rikoksen uhrin kanssa. Asia saadaan ratkaista kirjallisessa menettelyssä, jos syytteessä tarkoitetusta teosta ei ole säädetty ankarampaa rangaistusta kuin sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Lisäksi edellytetään, että vastaaja eli syytetty on ilmoittanut tehneensä kyseessä olevan teon sekä antanut suostumuksensa kirjallisen menettelyn toimittamiseen. Hänen tulee olla täyttänyt rikoksen tekohetkellä 18 vuotta. Jos vastaaja on alaikäinen, asiaa ei voida käsitellä kirjallisessa menettelyssä. Myös asianomistajan tulee antaa suostumuksensa kirjallisen menettelyn järjestämiseen. Kirjallisen menettelyn edellytyksenä on myös se, että pääkäsittelyn toimittamista voidaan pitää tarpeettomana. Kaikkien edellä mainittujen edellytysten tulee täyttyä, jotta rikosasia voidaan ratkaista kirjallisessa menettelyssä.

Tuomari ratkaisee asian kirjallisessa menettelyssä vastaajan tunnustuksen sekä muun kirjallisen oikeudenkäyntiaineiston perusteella. Rikosasian kirjallisen menettelyn yhteydessä ei järjestetä suullista pääkäsittelyä. Vastaajaa ei saa kuitenkaan tuomita yli kuuden kuukauden pituiseen vankeusrangaistukseen ilman hänen kuulemista. Vastaajaa voidaan siis tarvittaessa kuulla kirjallisenkin menettelyn yhteydessä.

Käytännössä kirjallista menettelyä voi olla mahdollista käyttää, kun kyseessä on lievä ja tunnustettu rikos. Kirjallisen menettelyn etuna on muun muassa sen nopeus verrattuna normaaliin rikosprosessiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]