Minilex - Lakipuhelin

Rikosasian pääkäsittely

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikosasian varsinaista käsittelyä kutsutaan pääkäsittelyksi. Rikosasiassa pääkäsittely tapahtuu suullisessa istunnossa. Pääkäsittelyssä rikosasiat käsitellään vaiheittaisessa järjestyksessä.

Ensimmäisenä syyttäjä esittää syytteensä ja rangaistusvaatimuksensa sekä niiden perusteet. Jos asianomistaja on läsnä, annetaan hänelle syyttäjän jälkeen puheenvuoro. Puheenvuorossa hän voi esittää omat vaatimuksena sekä ilmoittaa, onko syyttäjän kanssa samaa mieltä syyttäjän kanssa. Tämän jälkeen vastaaja eli syytetty vastaa lyhyesti vaatimuksiin. Hän voi joko myöntää tai kiistää teon sekä vastata siihen, suostuuko hän maksamaan asianomistajan vaatimat korvaukset.

Seuraavaksi käydään asiaesittely, jossa syyttäjä ja asianomistaja perustelevat näkemyksensä tarkemmin. Syyttäjä esimerkiksi kertoo, mitä asiassa on hänen käsityksensä mukaan tapahtunut ja miksi hän on päättänyt esittää haastehakemuksen mukaisen syytteen. Vastaaja esittää kantansa syyttäjän ja asianomistajan kantoihin.

Asiaesittelyn jälkeen on vuorossa todistajien kuuleminen ja muun näytön esittäminen. Asianosaista ja syytettyä voidaan kuulla todistelutarkoituksessa käsittelyssä. Tämän jälkeen tulevat loppupuheenvuorot, joissa asianosaiset kertovat mielipiteensä oikeudenkäynnin aikana esitetyistä todisteista ja siitä, onko syyte näytetty toteen. Tämän lisäksi syyttäjä esittää käsityksensä siitä, millainen rangaistus syytetylle pitäisi tuomita, jos hänet todetaan syylliseksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa