- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Rikoksesta voi seurata rikosoikeudellisen seuraamuksen, kuten esimerkiksi vankeuden, lisäksi yksityisoikeudellisia vaatimuksia, kuten korvauksen vaatiminen rikoksen aiheuttamista vahingoista tai oikeustoimen julistaminen pätemättömäksi. Rikoksesta johtuvaa yksityisoikeudellista vaadetta voidaan ajaa omassa riita-asian oikeudenkäynnissä tai adheesio- eli liitännäisprosessissa samassa oikeudenkäynnissä rikosasian käsittelyn yhteydessä.
Adheesioperiaatteen mukaan pääasian yhteydessä voidaan käsitellä sivuvaateita, jotka itsenäisinä juttuina kuuluisivat eri prosessilajin piiriin. Tällainen asia on esimerkiksi se, kun rikoksesta johtuvaa yksityisoikeudellista vaadetta, joka on riita-asia, käsitellään rikosasian yhteydessä. Jos rikossyyte ja samasta rikoksesta johtuva yksityisoikeudellinen vaatimus ovat erikseen vireillä samassa tuomioistuimessa, kyseinen tuomioistuin voi nimenomaisesti määrätä yksityisoikeudellisen vaatimuksen käsiteltäväksi yhdessä syyteasian kanssa. Myös eri tuomioistuimissa vireillä olevat asiat voidaan yhdistää. Jos syyteasia on vireillä toisessa tuomioistuimessa, yksityisoikeudellista vaadetta käsittelevä tuomioistuin voi siirtää rikoksesta johtuvan yksityisoikeudellista vaatimusta koskevan asian käsiteltäväksi syyteasian yhteydessä, jos siirtoon on erityistä syytä.
Kun yksityisoikeudellinen vaade käsitellään yhdessä rikosasian kanssa, noudatetaan rikosprosessuaalista menettelyä, ja kun vaadetta ajetaan riita-asiana tuomioistuimessa rikosasiasta erillään, noudatetaan siviiliprosessuaalista menettelyä. Asianosaisen tulee esittää tuomioistuimelle tarvittava selvitys korvausvaatimuksensa perusteista.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.