Minilex - Lakipuhelin

Mitä ovat työsuhdekeksinnöt?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijä voi työsuhteen aikana tai työsuhteen yhteydessä tehdä keksinnön, joka voidaan suojata patentilla. Tällaista keksintöä kutsutaan työsuhdekeksinnöksi. Työsuhdekeksintöjä voi keksiä esimerkiksi tuotekehittelijä kehitellessään teknologian alan yritykselle uusia innovaatioita. Työsuhdekeksintö, joka voidaan suojata patentilla, on oltava uusi ja erottava aiemmin tunnetusta. Lisäksi patentilla suojattavalta keksinnöltä edellytetään sitä, että keksintöä voidaan soveltaa teollisesti.

Työsuhdekeksintöön ei aina kuitenkaan voi saada patenttia, jos työnantaja on ottanut oikeuden, joka rajoittaa patentin saamista. Lähtökohtaisesti työntekijällä kuitenkin on oikeus saada patentti työsuhdekeksintöönsä, mutta työntekijällä on velvollisuus ilmoittaa aikomuksestaan hakea keksinnölleen patenttia. Työsuhdekeksintöön voidaankin hakea patenttia vasta kuukauden kuluttua siitä, kun työntekijä on kirjallisesti ilmoittanut aikomuksestaan työnantajalle.

Työnantaja voi saada patentoitavaan työsuhdekeksintöön oikeuksia, jos keksintö on teollisesti hyödynnettävissä. Lähtökohtaisesti työnantajan oikeuksien vahvuus riippuu siitä, kuinka läheisesti keksintö liittyy työnantajan toimialaan. Työnantajalle voi muodostua patenttiin kaikki oikeudet tai vain käyttöoikeus tai etuoikeus sopia keksinnön hyväksikäytöstä.

Jos työnantaja ottaa työsuhdekeksintöön oikeuksia, on työntekijälle maksettava tästä korvaus. Korvauksen suuruuteen vaikuttavat muun muassa oikeuksien laajuus, keksinnön arvo ja työsopimuksen ehdot. Korvauksen kohtuullistamista voidaan hakea Helsingin käräjäoikeudelta, jossa käsitellään muutkin työsuhdekeksintöjä koskevat riidat. Työsuhdekeksintöihin liittyvissä kysymyksissä voit olla rohkeasti yhteydessä juristeihimme.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa