Minilex - Lakipuhelin

Metsästysoikeus kuuluu pääsääntöisesti alueen omistajalle


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Metsästysoikeudella tarkoitetaan oikeutta metsästää luonnonvaraista riistaeläintä. Metsästys on määritelty menettelyksi, jossa tällainen riistaeläin pyydystetään, tapetaan tai otetaan metsästäjän haltuun. Myös esimerkiksi tällaisen eläimen väijyminen, houkutteleminen, etsiminen ja ansan viritettynä pitäminen on metsästämistä. Metsästysoikeus ei tarkoita omistusoikeutta alueen eläimiin.

Pääsääntönä on, että metsästysoikeus kuuluu alueen omistajalle. Myös tiettyjen kuntien alueella on kuntalaisilla oikeus metsästää valtion omistamissa metsissä. Metsästysoikeutta hallitseva maanomistaja voi vuokrata metsästysoikeuden toiselle henkilölle. Metsästysvuokralaisella on myös oikeus myöntää vuokra-alueelleen toisille henkilöille metsästyslupia, ellei tätä nimenomaisesti vuokrasopimuksessa kielletä.

Metsästystä tulee harjoittaa riistakannat säilyttävällä tavalla sekä aiheuttamatta tarpeetonta kärsimystä riistaeläimille. Eläintä ei saa ampua 150 metriä lähempänä asuttua rakennusta. Eläimen metsästäminen on kiellettyä moottoriajoneuvolla, kuten esimerkiksi moottorikelkalla. Myös esimerkiksi erilaisten myrkkyjen, sähkötainnuttimien tai rautojen käyttö metsästyksessä on kiellettyä.

Riistaeläimiä saatetaan rauhoittaa osaksi vuotta tai kokonaan. Rauhoitettua riistaeläintä ei saa rauhoitusaikana metsästää. Eräiden lajien metsästäminen saattaa lisäksi vaatia pyyntiluvan. Lupaviranomaisena pyyntilupien suhteen toimii pääsääntöisesti alueen riistanhoitopiiri.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa