Minilex - Lakipuhelin

Maanpetos on sodan ajan rikos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Maanpetos on rikos, johon Suomen kansalainen voidaan tuomita Suomea koskevan sodan, aseellisen selkkauksen tai miehityksen aikana tai sellaisen välittömästi uhatessa. Jos Suomen kansalainen tällöin liittyy vihollisen asevoimiin, osallistuu sotatoimiin tai muihin sotilaallisiin toimiin Suomea vastaan, palvelee sellaisissa vihollisen sotilas- tai siviilitehtävissä, jotka välittömästi edistävät sotatoimia Suomea vastaan, tai ryhtyy yhteistoimintaan vihollisen kanssa tai muulla vastaavalla tavalla vihollisen eduksi vahingoittaa Suomea, hänet voidaan tuomita rangaistukseen maanpetoksesta.

Maanpetokseen syyllistyy myös ulkomaalainen, jos hän ryhtyy yhteistoimintaan vihollisen kanssa tai muulla vastaavalla tavalla vihollisen eduksi vahingoittaa Suomea Suomessa oleskellessaan tai ollessaan valtakunnan palveluksessa.

Tilannetta, jossa henkilö ryhtyy yhteistoimintaan vihollisen kanssa tai muulla vastaavalla tavalla vihollisen eduksi vahingoittaa Suomea, ei kuitenkaan pidetä vihollisen auttamisena, jos kyseinen miehityksen aikana suoritettu toimenpide on ilmeisen tarpeellinen väestön elinolojen turvaamiseksi.

Rangaistuksena maanpetoksesta voidaan tuomita vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi. Myös maanpetoksen yritys on rangaistava.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa