» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Maanpetoksesta voidaan tuomita vankeutta vähintään vuosi ja enintään kymmenen vuotta. Törkeästä maanpetoksesta taas voi saada vankeutta neljästä vuodesta elinkautiseen. Maanpetoksen vanheneminen onkin sidoksissa siitä tuomittaviin rangaistuksiin. Rikos voi vanheta prosessin kolmessa eri vaiheessa: syytettä nostaessa, tuomiota annettaessa tai vankeusrangaistuksen täytäntöönpanon yhteydessä.
Ensinnäkin syyteoikeus maanpetokseen vanhenee rikoksen tekopäivästä katsottuna 20 vuoden kuluttua. Jos siis henkilöä vastaan ei nosteta syytettä tässä ajassa, ei syytettä voi enää nostaa. Syyteoikeus törkeän maanpetoksen kohdalla ei kuitenkaan vanhene koskaan, sillä sen ankarin rangaistus on elinkautinen vankeus.
Syytteen nostaminen ei välttämättä katkaise syyteoikeutta. Jos syyte nostetaan, mutta jätetään tutkimatta ja peruutetaan syyte, ei syyteoikeuden vanheneminen katkea. Syyteoikeuden vanheneminen kuitenkin katkeaa, jos syytetylle on annettu haaste tiedoksi tai rangaistuvaatimus on tehty hänelle henkilökohtaisesti oikeudenkäynnissä.
Syytteen nostamisen vanhentuminen voidaan estää jatkamalla vanhentumisaikaa kerran vuodella. Ensinnäkin erittäin tärkeän yleisen edun on vaadittava sitä ja lisäksi on jokin muu syy, minkä vuoksi aikaa tarvitaan lisää. Tällainen syy voi olla vastaajan pakoilu, jolloin tiedoksianto on mahdotonta. Myös rikoksen tulo esitutkintaan poikkeuksellisen myöhään tukee vanhentumisajan pidentämistä. Yhteä vaihtoehtona on vielä esitutkinnan edellyttämät tutkintatoimenpiteet, jotka venyttävät tutkinnan valmistumista.
» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Selvitä asiasi heti
Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »
Jos syyte on ehditty nostaa, on kuitenkin vielä muistettava, että rikoksen kohdalla on myös vanhentumisaika suhteessa oikeuteen antaa tuomio. Törkeästä maanpetoksesta tuomitsemisen oikeus ei jälleen vanhene koskaan, mutta tavallisesta maanpetoksesta raja on vedetty 30 vuoden kohdalle. Tämä vanhentumisaika alkaa juoksemaan myös rikoksen tekopäivästä.
Kun rikoksesta on nostettu syyte ja myös annettu tuomio, on jäljellä vielä täytäntöönpano. Jos törkeästä maanpetoksesta on langetettu tuomitulle elinkautinen vankeusrangaistus, se ei koskaan raukea eli se voidaan panna täytäntöön koska vain.
Jos taas kyseessä onkin törkeä maanpetos, josta ei ole tuomittu elinkautista tai tavallinen maanpetos, josta elinkautista ei voida tuomita, vankeusrangaistus raukeaa tietyn asteikon mukaisesti. Vankeusrangaistuksen ollessa yli kahdeksan vuotta, on kaksikymmentä vuotta aikaa laittaa rangaistus täytäntöön tuomion antamispäivästä laskien. Jos taas vankeusrangaistusvuodet ovat neljän ja kahdeksan välillä, aikaa on viisitoista vuotta. Kymmenessä vuodessa raukeaa maanpetoksen vankeusrangaistus, jos rangaistus on yli vuoden ja enintään neljä vuotta.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa