Minilex - Lakipuhelin

Autokauppaan kuuluva myyjän vastuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Autokauppaan sovelletaan kuluttajansuojalakia, jos kauppa on tehty elinkeinonharjoittajan ja kuluttajan välillä. Mikäli autokaupan osapuolina on vain yksityisiä henkilöitä, sovelletaan siihen kuluttajansuojalain sijaan kauppalakia.

Kuluttajansuojalain mukaan pääsääntönä on se, että myyjä vastaa ensisijaisesti autossa olevista virheistä. Virhevastuulle ei ole säädetty aikarajaa, vaan se määräytyy auton odotettavissa olevan kestoiän perusteella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi autolla ei ole 2 viikon takuuaikaa aina, vaan aika määräytyy yksilökohtaisesti. Kuluttajansuojalaissa on niin sanottu kuuden kuukauden sääntö, jonka mukaan virheen oletetaan olleen olemassa jo luovutushetkellä, jos se ilmenee kuuden kuukauden kuluessa luovutuksesta. Tällöin virheen oikaiseminen kuuluu myyjän vastuulle, ellei myyjä osoita, että tavara oli luovutettaessa virheetön. Myyjän vastuu autokaupassa on siis hyvin kattava. Ostajan on kuitenkin käytettävä autoa huolellisesti ja asianmukaisesti. Ostajalla ei siis ole oikeutta tahallaan käsitellä autoa huonosti ja sen jälkeen vaatia virheellisenä hyvitystä. Pääsääntöisesti kuitenkin vastuu on myyjällä, mikäli auton ostohetkestä on kulunut hyvin vähän aikaan.

On kuitenkin huomattava, että ostaja ei voi vedota virheenä sellaiseen seikkaan, josta hän on tiennyt kauppaa tehdessään. 

Mikäli asiaan liittyen heräsi kysymyksiä, kannattaa olla yhteydessä asiantunteviin lakimiehiimme, niin he auttavat ilomielin!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa