Minilex - Lakipuhelin

Vuosiloman kertyminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vuosiloman kertyminen perustuu vuosiloman ansaintaperiaatteeseen. Työtä tehdessään työntekijä ansaitsee vuosilomaa samalla kun palkkaakin.

Vuosiloman kertymiseen vaikuttaa työsuhteen kestoaika. Työntekijä ansaitsee kultakin täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta työsuhteen kestosta riippuen joko kaksi tai kaksi ja puoli päivää vuosilomaa. Silloin kun työsuhde on lomanmääräytymisvuoden loppuun mennessä jatkunut yhtäjaksoisesti alle vuoden, työntekijä saa vuosilomaa kaksi arkipäivää kutakin täyttä lomanmääräytymiskuukautta kohti. Jos työsuhde on jatkunut vähintään vuoden, lomaa kertyy kaksi ja puoli arkipäivää kultakin lomanmääräytymiskuukaudelta. Lain mukainen vuosiloma on siis joko 24 tai 30 arkipäivää.

Myös työn määrä vaikuttaa vuosiloman ansaintaan. Tämän mukaan kuukaudessa tulee olla vähintään 14 työpäivää tai työssäolon veroista päivää tai 35 työtuntia tai työssäoloa vastaavaa tuntia, jotta täysi lomanmääräytymiskuukausi täyttyisi ja työntekijä ansaitsisi lomapäiviä.

Vuosilomaa laskettaessa työssäolon veroiset päivät otetaan huomioon aivan kuin työntekijä olisi ollut tosiasiassa töissä. Työssäolon veroisina päivinä huomioidaan esimerkiksi perhevapaat ja sairauspäivät tietyin rajoituksin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työntekijä saattaa ansaita vuosilomaa sellaiseltakin kuukaudelta jolloin ei työskentele lainkaan, jos kalenterikuukauteen sisältyy riittävästi työssäolon veroista aikaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]