Minilex - Lakipuhelin

Mitä tarkoittaa vuorotteluvapaa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vuorotteluvapaalla tarkoitetaan järjestelyä, jossa työntekijä työnantajansa kanssa tekemän vuorottelusopimuksen mukaisesti määräaikaisesti vapautetaan palvelussuhteeseen kuuluvien tehtävien suorittamisesta. Samalla työnantaja sitoutuu palkkaamaan vuorotteluvapaan ajaksi työttömänä työnhakijana olevan.

Vuorotteluvapaan tarkoituksena on edistää lyhytkestoisen työstä poissaolon avulla työntekijän työssä jaksamista ja parantaa samalla työttömänä työnhakijana olevan henkilön työllistymisedellytyksiä määräaikaisen työkokemuksen kautta. Vuorotteluvapaa on työntekijän ja työnantajan välinen sopimus, joka mahdollistaa menettelyn, jossa työntekijä on vapaalla vähintään 100 ja enintään 180 kalenteripäivää. Vuorotteluvapaan pidentäminen voi joissain tapauksissa olla mahdollista, mutta vuorotteluvapaan pidentämisestä on tällöin sovittava kaksi kuukautta ennen sovitun vuorotteluvapaan päättymistä.

Vuorotteluvapaan dellytyksenä on, että työntekijällä on takanaan vähintään 20 vuotta työelämää. Toisena edellytyksenä on se, että työntekijän työsuhde on voimassa, joka siis pysyy voimassa myös vuorotteluvapaan ajan. Mikäli henkilö on aikaisemmin saanut vuorottelukorvausta, työssäoloaikaa on oltava vähintään viisi vuotta edellisen vuorotteluvapaan päättymisestä. Vuorotteluvapaan pitäminen edellyttää aina myös työnantajan suostumusta, koska vuorotteluvapaan ajaksi työntekijän sijalle työnantajan tulee hankkia vuorotteluvapaasijainen työvoimatoimistosta. Työnantajan tulee huomioida myös palveluksessaan olevat osa-aikaiset työntekijät ja mahdollisuus tarjota näille sijaisuutta.

Vuorotteluvapaata voidaan käyttää esimerkiksi koulutukseen, lasten hoitoon tai lepoon. Vuorotteluvapaalla olevalla on oikeus vuorottelukorvaukseen eräitä poikkeustapauksia lukuun ottamatta. Vuorotteluvapaalta palaavalla työntekijällä on oikeus palata ensisijaisesti aikaisempaan työhönsä tai lähinnä sitä vastaavaan työhön.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]