Minilex - Lakipuhelin

Vuosiloman pitäminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijä ei voi itse päättää sitä, milloin pitää vuosilomansa. Vuosiloman pitämisestä määrää aina työnantaja, mutta työntekijä ja työnantaja voivat myös sopia siitä keskenään. Työnantajan tulee selvittää työntekijöilleen työpaikalla noudatettavat yleiset periaatteet siitä, miten vuosiloman ajankohta määrätään ja noudatettava tasapuolisuutta lomia määrätessään. Työntekijöille on myös aina varattava mahdollisuus esittää mielipiteensä loman ajankohdasta.

Vuosiloman ajankohta on ilmoitettava viimeistään kuukausi ennen loman alkamista. Jos tämä ei ole mahdollista, lomasta on ilmoitettava kahta viikkoa ennen sen alkamista. Vuosiloma annetaan arkipäivinä. Myös lauantait lasketaan lomapäiviin, vaikkei työntekijä normaalisti olisikaan töissä lauantaisin. Sen sijaan sunnuntaita ja useita kirkollisia juhlapyhiä ei lasketa vuosilomapäiviin.

Vuosilomasta 24 päivää on annettava niin kutsutulle lomakaudelle, eli 2.5-30.9 väliselle ajalle, elleivät työntekijä ja työnantaja muuta sovi. Myös työehtosopimuksella voidaan sopia toisin lomakauden ajankohdasta. Loppuosa vuosilomasta on annettava viimeistään seuraavan lomakauden alkuun mennessä. Lomat tulee antaa pääsääntöisesti yhtäjaksoisina. Loman pilkkominen osiin on mahdollista vain tietyin edellytyksin.

Kausiluontoisissa töissä vuosiloma voidaan sopia pidettäväksi lomakauden ulkopuolella, jos se on työn luonteen vuoksi tarpeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]