Minilex - Lakipuhelin

Palkan maksu ja vuosilomat asevelvollisuuden aikana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijällä on oikeus saada vapaata työstä asevelvollisuuden tai siviilipalveluksen suorittamiseksi. Työntekijän tulee esittää työnantajalle selvitys palvelukseen määräämisestä viimeistään kaksi kuukautta ennen palveluksen alkamista. Mikäli tämä ei ole mahdollista, on selvitys esitettävä välittömästi kun tieto palveluksen alkamisesta on saatu. Asevelvollisuuden aikana työsuhde jatkuu, mikäli työsuhdetta ei ole irtisanottu ennen asevelvollisuuden alkamista. Samoin myös siviilipalveluksen aikana työsuhde jatkuu. Näiden palvelusten lisäksi myöskään kertausharjoitukset tai ylimääräiset harjoitukset eivät katkaise työsuhdetta. Myös kriisinhallintatehtäviin osallistuvaan työntekijään sovelletaan vastaavia säännöksiä.

Vaikka asevelvollisuuden ja siviilipalveluksen aikana työsuhde jatkuukin, ei työnantajalla ole velvollisuutta maksaa palkkaa tai vuosilomaetuja. Lomakorvaus maksetaan kuitenkin palvelukseen astuvalle silloin, kun hän lähtee palvelukseen, vaikkei hänen työsuhteensa päättyisikään. Kertausharjoitusten osalta puolestaan saattaa joissain työehtosopimuksissa olla palkanmaksuun liittyviä määräyksiä.

Asepalveluksesta, siviilipalveluksesta taikka kertausharjoituksesta ja ylimääräisestä harjoituksesta palaavalla työntekijällä on oikeus palata entiseen työhönsä tai siihen rinnastettavaan työhön. Asepalveluksesta ja siviilipalveluksesta palaavan työntekijän on ilmoitettava työnantajalle, minä päivänä hän palaa työhön palveluksen loppumisesta alkaneen 14 päivän ajanjakson aikana. Mikäli työntekijä ei ilmoita työhön palaamisestaan viimeistään kuukauden kuluttua siitä, kun palvelus päättyi tai keskeytyi, työnantaja saa katsoa työsopimuksen purkautuneeksi palveluksen päättymisestä tai keskeytymisestä lukien. Mikäli ilmoittamatta jättäminen kuitenkin johtuu hyväksyttävästä esteestä, työsopimuksen purkautuminen peruuntuu.

Asepalveluksen, siviilipalveluksen tai kertausharjoituksen taikka ylimääräisen harjoituksen vuoksi työnantaja ei saa irtisanoa työsuhdetta. Työnantaja ei saa myöskään näiden palvelusten aikana irtisanoa työsuhdetta, ellei työnantajan toiminta lopu kokonaan. Mikäli työnantaja kuolee tai joutuu konkurssiin, tilanne rinnastetaan toiminnan lopettamiseen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]