Minilex - Lakipuhelin

Rangaistusmääräyksen oikaiseminen ilmeisen väärän lain soveltamisen takia - KKO:2007:97

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Ylimääräinen muutoksenhaku
    Rangaistusmääräys
    Rangaistusmääräyksen oikaisu
    Tuomion kirjoitusvirheen oikaisu

Tapauksessa A:lle tiedoksi annettuun rangaistusmääräykseen ei ollut merkitty, että alle 18-vuotiaalle tekijälle olisi määrätty rangaistus noudattaen lievennettyä rangaistusasteikkoa. Syyttäjä oli myöhemmin korjannut rangaistusmääräystä lisäämällä siihen lievennetyn rangaistusasteikon soveltamista osoittavan lainkohdan. Apulaisvaltakunnansyyttäjä vaati hakemuksessaan korkeimmalle oikeudelle rangaistusmääräyksen oikaisemista siten, että rangaistuksen määrässä otettaisiin huomioon lievennetty rangaistusasteikko.

Korkein oikeus totesi rikosasiain oikeudenkäyntimenettelyä koskevien keskeisten oikeusturvatakeiden edellyttävän, että syytetty saa aina perustellun ratkaisun. Rangaistusmääräyksestä tulee siten käydä selkeästi ilmi, että alle 18-vuotiaan tekijän kohdalla on sovellettu lievennettyä rangaistusasteikkoa. Tapauksen rangaistusmääräyksestä ei käynyt ilmi, että A:lle olisi määrätty rangaistus soveltaen lievennettyä rangaistusasteikkoa. Korkein oikeus katsoi, että asiassa kysymys ei ollut rangaistusmääräysmenettelystä annetun lain 19 §:n 1 momentissa tarkoitetusta syyttäjän korjattavissa olevasta kirjoitus- tai laskuvirheestä tai muusta siihen rinnastettavasta selvästä virheestä, joka olisi ollut ulkopuolisen havaittavissa.

Rangaistusmääräyksessä olleen puutteen takia korkein oikeus katsoi, ettei rangaistusmääräystä annettaessa ollut sovellettu rikoslain 6 luvun 8 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettua lievennettyä rangaistusasteikkoa. Kysymys oli siten ilmeisesti väärästä lain soveltamisesta, minkä vuoksi korkein oikeus oikaisi rangaistusmääräystä välittömästi palauttamatta asiaa syyttäjälle.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]