Minilex - Lakipuhelin

Väkivaltaisen vanhemman tapaamisoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos vanhempi on käyttäytynyt väkivaltaisesti, tulee arvioida, onko vanhemman tapaaminen lapsen edun mukaista. Tapaamisoikeus on ensisijaisesti lapsen oikeus, eli tilanteessa tulee punnita, onko lapselle tapaamisista enemmän haittaa vai hyötyä. Tässä artikkelissa listataan ne lainkohdat, jotka arvioinnissa tulee ottaa huomioon sekä tuodaan esille keinoja, joilla tapaamisoikeus voi toteutua turvallisesti.

Lapsen tapaamisoikeudesta säädetään ns. lapsenhuoltolaissa eli laissa lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta. Laissa todetaan ensinnäkin, että lapsen tapaamisoikeutta koskeva asia on ratkaistava ennen kaikkea lapsen edun mukaisesti. Lisäksi laissa säädetään, että tapaamisoikeutta koskevissa asioissa on lähtökohtaisesti selvitettävä lapsen omat toivomukset ja mielipide, jos se on lapsen kehitystaso huomioon ottaen mahdollista.

On myös huomioitava, että lapsen tapaamisoikeutta koskevaa sopimusta tai tuomioistuimen päätöstä ei saa panna täytäntöön vastoin 12 vuotta täyttäneen lapsen tahtoa. Sama pätee alle 12-vuotiaisiin lapsiin, jos lapsi on niin kehittynyt, että häneen tahtoonsa voidaan kiinnittää huomiota. Jos siis 12-vuotias lapsi päättää, ettei halua tavata väkivaltaisesti käyttäytynyttä vanhempaa, hänen ei ole pakko niin tehdä, vaikka tapaamisoikeus olisi harkittu turvalliseksi ja vahvistettu sopimuksella tai tuomiolla.

Kun vanhemmat tekevät sopimuksen lapsen tapaamisoikeudesta, sopimuksen vahvistaa kunnan sosiaalilautakunta. Ennen vahvistamista sosiaalilautakunta harkitsee, onko sopimus lapsen edun ja omien toiveiden mukainen. Tämä asettaa rajat vanhempien sopimusvapaudelle. Jos on mahdollista, että esimerkiksi toinen vanhemmista edelleen käyttäytyy väkivaltaisesti, voi olla, että tapaamisoikeutta ei vahvisteta lainkaan.

Jos taas tapaamisoikeus harkitaan turvalliseksi ja näin ollen vahvistetaan, tapaamiset on mahdollista toteuttaa tuettuina tai valvottuina. Tuetuista ja valvotuista tapaamisista säädetään sosiaalihuoltolaissa. Tuetuissa tapaamisissa valvoja on käytettävissä tapaamisen ajan, ja valvotuissa tapaamisissa valvoja on tapaamisen ajan näkö- ja kuuloyhteydessä lapseen ja vanhempaan. Valvoja voi myös päättää, että tapaamista ei aloiteta ollenkaan tai keskeyttää tapaamisen, jos se on välttämätöntä lapsen edun vuoksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]