Minilex - Lakipuhelin

Tapaamisoikeus ja vuorotyö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen tapaamisoikeuden järjestäminen saattaa aiheuttaa ongelmatilanteita etenkin, jos toinen tai molemmat vanhemmista käyvät vuorotöissä. Epäsäännöllisten työaikojen lisäksi on mahdollista, että vanhempi saa tietää työvuoronsa esimerkiksi vain muutamaksi viikoksi eteenpäin. Tällöin tapaamisoikeuden toteuttaminen vaatii vanhemmilta aikatauluttamista ja yhteistyökykyä, mutta se on yleensä silti järjestettävissä.

Ensinnäkin on suositeltavaa, että tapaamisoikeudesta tehdään kirjallinen sopimus. Tällöin arjessa toimiminen on helpompaa, kun aikatauluista on sovittu ennalta. Lisäksi kirjallinen sopimus on täytäntöönpanokelpoinen, mikä tarkoittaa, että toinen osapuoli voidaan tarvittaessa määrätä sallimaan tapaamiset tai luovuttamaan lapsi sakon uhalla. Joissain tapauksissa lapsi voidaan myös määrätä noudettavaksi. Täytäntöönpanoon ei kuitenkaan voida ryhtyä vastoin 12 vuotta täyttäneen lapsen tahtoa. Sama koskee alle 12-vuotiasta lasta, jos lapsi on niin kehittynyt, että hänen tahtoonsa voidaan kiinnittää huomiota.

Täytäntöönpanokelpoisuus edellyttää, että tapaamisten ajankohdista on sovittu täsmällisesti. Kun vanhemmat käyvät vuorotyössä, tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi sopimalla, että lapsella on oikeus tavata toista vanhempaa tiettynä määränä päiviä kuukaudesta. Lisäksi voidaan sopia, että vuorotyössä käyvän vanhemman tulee tiettyyn ajankohtaan mennessä ilmoittaa aikatauluistaan toiselle vanhemmalle. Sopimukseen voidaan myös kirjata, miten tapaamisoikeus toteutetaan, jos vanhempi ei tee ilmoitusta. Vanhempien kannattaa myös sopia, kumpi hoitaa kuljetukset tapaamisiin.

Vanhemmat voivat myös halutessaan sopia yhteydenpidosta puhelimitse tai muulla vastaavalla tavalla. Tämä voi olla järkevää etenkin, jos välimatka on pitkä tai jos vanhempien aikataulut menevät pahasti ristiin. Lisäksi on mahdollista sopia esimerkiksi useammista lyhyistä päivätapaamisista, jos pidempiä tapaamisia ei saada järjestymään.

Vanhempien tekemä sopimus vahvistetaan kunnan sosiaalilautakunnassa. Lain mukaan sopimus vahvistetaan, jos se on lapsen edun mukainen. Jos vanhemmat eivät pääse tapaamisoikeudesta sopimukseen, asia ratkaistaan sovittelussa tai viime kädessä tuomioistuimen päätöksellä.

Jos tarvitset apua tapaamisoikeutta koskevassa asiassasi, voit kysyä neuvoa lakimiehiltämme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]