Minilex - Lakipuhelin

Tapaamisoikeus ja mielenterveys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tapaamisoikeutta koskevassa lainsäädännössä on pyritty huomioimaan sekä lapsen että vanhempien terveydentila. Vanhemmalla saattaa olla mielenterveysongelmia tai lapsi saattaa olla järkyttyneessä mielentilassa esimerkiksi perheväkivallan takia. Lainsäädännössä on pyritty siihen, että vanhemman ja lapsen väliset tapaamiset voitaisiin järjestää perheen tilanteeseen sopivaksi. Lisäksi lasta pyritään suojaamaan esimerkiksi silloin, kun tapaamisoikeutta koskevia päätöksiä pannaan täytäntöön.

Lapsen tapaamisoikeudesta sopiessa tulisi ensisijaisesti yrittää löytää lapsen edun mukainen ratkaisu. Vanhempien, sopimusta vahvistavan sosiaaliviranomaisen sekä viime kädessä tuomioistuimen tulee siis arvioida, onko lapselle enemmän hyötyä vai haittaa vanhemman tapaamisesta. Jos vanhemman tapaamiseen liittyy esimerkiksi turvallisuusriski, on mahdollista, että tapaamisoikeutta ei vahvisteta lainkaan. Lähtökohtana kuitenkin on, että lapsella tulisi olla oikeus tutustua molempiin vanhempiinsa. Vanhemman mielenterveysongelman ei pitäisi siis sellaisenaan olla este tapaamisille.

Tarvittaessa lapsen ja vanhemman välisen tapaamiset on mahdollista järjestää tuettuina tai valvottuina. Tuetuissa tapaamisissa valvoja on käytettävissä tapaamisen ajan. Valvotuissa tapaamisissa valvoja on tapaamisen ajan näkö- ja kuuloyhteydessä lapseen ja vanhempaan. Yksi vaihtoehto on myös valvottu vaihto, jossa valvoja huolehtii, että lapsi siirtyy vanhemmalta toiselle. Tuetut ja valvotut tapaamiset ja vaihdot ovat kuntien järjestämää sosiaalipalvelua.

Tapaamisoikeutta koskevissa säännöksissä on pyritty huomioimaan myös lapsen mielenterveys. Erityinen lapsen suojaamisen tarve liittyy täytäntöönpanotilanteisiin. Tapaamisoikeutta koskeva päätös pannaan yleensä täytäntöön sakon uhalla, mutta tietyissä tapauksissa lapsi voidaan määrätä noudettavaksi. Jotta tämä ei järkyttäisi lasta, noutamisesta on laissa tarkat säännökset. Nouto on lähtökohtaisesti ulosottomiehen vastuulla, mutta paikalla on oltava lisäksi sovittelija tai sosiaalihuollon edustaja. Paikalle on myös pyydettävä lapselle läheinen henkilö sekä tarvittaessa muu asiantuntija, kuten esimerkiksi lääkäri.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]