Minilex - Lakipuhelin

Mitä laissa sanotaan lapsen tapaamisoikeudesta?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tapaamisoikeudella pyritään turvaaman lapsen oikeus pitää yhteyttä molempiin vanhempiinsa vanhempien eron jälkeen. Eron yhteydessä toinen vanhempi voi muuttaa pois yhteisestä kodista tai lapsi muuttaa toisen vanhemman kanssa pois aiemmasta kodistaan. Lain mukaan tapaamisoikeudessa on ennen kaikkea huomioitava lapsen oikeudet sekä edut: kyseessä on vanhemman oikeuden sijaan ennen kaikkea lapsen oikeus tavata vanhempansa.

Lain mukaan tuomioistuimen on otettava huomioon lapsen etu ja lapsen omat toiveet ratkaistessaan tapaamisoikeutta koskevaa asiaa. Tapaamisoikeus pyritään toteuttamaan parhaalla mahdollisella tavalla ja laissa säädettyjen periaatteiden mukaisesti.

Lapsen oma mielipide sekä toivomukset tulee selvittää lapsen iän ja kehitystason mukaisella tavalla, jos vanhemmat eivät pääse yhteisymmärrykseen tai lapsi ei ole huoltajan vaan jokun muun henkilön hoidettavana. Mielipide ja toivomukset tulee selvittää myös, jos selvittämistä on pidettävä aiheellisena lapsen etujen kannalta. Lapsen mielipiteen selvittämisessä on huomioitava lapsen kehitysaste sekä käytettävä hienovaraisuutta, jotta mielipiteen selvittämisestä ei aiheudu haittaa lapsen ja vanhempien välisiin suhteisiin.

Tapaamisoikeudesta voidaan sopia, tai siitä voidaan määrätä tuomioistuimessa. Lapsen vanhemmille ja huoltajalle on annettava tilaisuus tulla kuulluksi käsittelyssä. Tuomioistuimessa voidaan kuulla myös lasta, jos se on välttämätöntä painavista syistä asian ratkaisun kannalta ja jos kuulemisesta ei aiheudu lapselle haittaa. Lisäksi tuomioistuimen on hankittava selvitys kunnan sosiaalilautakunnalta.

Tapaamisoikeudesta tehtävää päätöstä tai vahvistettua sopimusta voidaan muuttaa, jos muutokseen on aihetta tai olosuhteet ovat päätöksen tai sopimuksen vahvistamisen jälkeen muuttuneet. Jos tapaamisoikeus ei toteudu sopimuksen tai määräyksen mukaisesti, vanhempi voi hakea käräjäoikeudelta tapaamisoikeuden täytäntöönpanoa. Tällöin käräjäoikeus määrää sovittelijan selvittämään tilannetta lasta ja vanhempia kuulemalla. Sovittelijan on selvitettävä, onko lapsen edun mukaista panna tapaamiset täytäntöön. Sovittelua pyritäänkin käyttämään konfliktinratkaisukeinona ja sillä pyritään nopeuttamaan käsittelyä ja välttämään turhia oikeudenkäytimenettelyjä.

Lapsella on oikeus pitää yhteyttä vanhempaansa, jonka luona hän ei asu. Lapsen oikeutta eivät saa estää vanhempien riitaiset ja hankalat välit. On lapsen etu, että vanhemmat pääsevät sopimukseen lapsen asioiden järjestämisestä erotilanteessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]