Minilex - Lakipuhelin

Tapaamisoikeus ja kesäloma

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tapaamisoikeuden tarkoituksena on turvata lapselle oikeus pitää yhteyttä ja tavata sitä vanhempaansa, jonka luona hän ei asu. Tapaamisoikeudesta säädetään lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetussa laissa. Laki antaa vanhemmille melko laajan sopimusvapauden järjestää lapsen tapaamisoikeus haluamallaan tavalla, kunhan lopputulos on lapsen edun mukainen. Vanhemmat voivat siis sopia myös lapsen kesäloman aikaisesta tapaamisoikeudesta parhaaksi katsomallaan tavalla.

Tapaamisoikeussopimuksen tulisi kuitenkin olla sanamuodoltaan mahdollisimman täsmällinen, jotta sopimus on tarvittaessa täytäntöönpanokelpoinen. Täytäntöönpanokelpoisuus tarkoittaa, että toinen osapuoli voidaan tarvittaessa määrätä sallimaan tapaamiset tai luovuttamaan lapsi sakon uhalla. Joissain tapauksissa lapsi voidaan myös määrätä noudettavaksi. Kesäloman tapaamisoikeudesta voidaan määrätä esimerkiksi sopimalla tarkat päivämäärät tai vaihtoehtoisesti sopimalla, että lapsella on oikeus tavata toista vanhempaa esimerkiksi kolmen viikon ajan kesälomansa aikana. Kesäloman tapaamisoikeuden voi sovittaa vanhempien omiin loma-aikoihin esimerkiksi niin, että vanhemmat sopivat keväälle jonkin ajankohdan, jolloin tapaavan vanhemman tulee viimeistään ilmoittaa, milloin hän voi tavata lasta. Täytäntöönpanokelpoisuuden varmistamiseksi kannattaa myös sopia, miten tapaamisoikeus toteutetaan, jos tätä ilmoitusta ei tehdä.

Tapaamisoikeudesta sopiessaan vanhempien tulisi pyrkiä ensisijaisesti lapsen edun mukaiseen lopputulokseen. Se, mikä kussakin tilanteessa on lapsen edun mukaista, luonnollisesti vaihtelee perheestä riippuen. Jos lapsi on esimerkiksi vieraantunut toisesta vanhemmastaan, tapaamisia tuskin kannattaa aloittaa usean viikon yhtäjaksoisella kesälomatapaamisella etenkään pienten lasten kohdalla. Sen sijaan jos lapsen ja vanhemman välit ovat hyvät, lapsen edun mukaista saattaa olla, että hän saa viettää kesäloman vaikkapa puoliksi molempien vanhempien luona.

Tapaamisoikeudesta sopiessaan vanhempien tulisi myös ottaa huomioon, että tapaamisoikeutta koskevaa sopimusta ei voida panna täytäntöön, jos 12 vuotta täyttänyt lapsi vastustaa täytäntöönpanoa. Sama pätee alle 12-vuotiasiin lapsiin, jos lapsi on niin kehittynyt, että hänen tahtoonsa voidaan kiinnittää huomiota. Jos siis yli 12-vuotias (ja joissain tapauksissa myös tätä nuorempi) lapsi ei halua tavata kesälomalla toista vanhempaansa, häntä ei voi lain mukaan siihen pakottaa. Sopiessaan kesäloman tapaamisoikeudesta vanhempien tulisi siis mahdollisuuksien mukaan huomioida myös lapsen omat toivomukset.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]