Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja rangaistuslajit

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoslaissa säädetään Suomessa käytettävissä olevista rangaistuslajeista. Rangaistuslajit jaetaan rikoslain mukaan yleisiin ja erityisiin.

Yleisiä rangaistuslajeja ovat lievimmästä ankarimpaan rangaistukseen lueteltuna rikesakko, sakko, ehdollinen vankeus, yhdyskuntapalvelu, valvontarangaistus sekä ehdoton vankeus.

Rikesakko on sakkoa lievempi varallisuusrangaistus, jolle on määrätty kiinteä euromäärä. Sakkorangaistus tuomitaan päiväsakkoina. Päiväsakkoja voidaan lähtökohtaisesti tuomita 1-120 kappaletta, ja päiväsakon euromäärä riippuu rikoksen tekijän tuloista.

Ehdollinen vankeus lykkää rangaistuksen täytäntöönpanoa koeajan verran. Mikäli tekijä syyllistyy uuteen rikokseen koeajan aikana, voi tuomioistuin määrätä rikoksista ehdotonta vankeutta harkintansa mukaan.

Yhdyskuntapalvelu sijoittuu ankaruudeltaan ehdollisen vankeuden ja valvontarangaistuksen väliin. Yhdyskuntapalvelussa tuomittu henkilö tekee yleishyödyllistä työtä vapaa-aikanaan. Työ suoritetaan pääasiassa julkisyhteisölle.

Valvontarangaistuksessa rikoksesta tuomittu voi asua omassa kodissaan. Valvonta tapahtuu rangaistuksen aikana sähköisin keinoin sekä muulla tavoin.

Ankarin yleinen rangaistuslaji on ehdoton vankeus. Ehdoton vankeus merkitsee rikoksentekijän vapauden menettämistä. Ehdotonta vankeutta voidaan tuomita joko määräajaksi tai elinkaudeksi.

Erityiset rangaistukset kohdistuvat erityisessä asemassa oleviin henkilöihin. Erityisiä rangaistuksia ovat alle kahdeksantoistavuotiaana tehdystä rikoksesta määrättävä nuorisorangaistus, sekä virkamiehen varoitus sekä viraltapano.

Lisäksi rikoslaissa säädetään kurinpitorangaistuksista, jotka voidaan tuomita sotilaalle. Näitä kurinpitorangaistuksia ovat muistutus, ylimääräinen palvelus, varoitus, poistumiskielto, kurinpitosakko sekä aresti.

Lisäksi lain mukaan oikeushenkilölle voidaan tuomita yhteisösakko.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]