Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja murto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Murto tarkoittaa samaa kuin murtovarkaus. Rikoslaissa ei ole määritelty murtovarkautta käsitteenä eikä sille ole itsenäistä rikosnimikettä. Käytännössä murtovarkaudella kuitenkin tarkoitetaan sitä, että henkilö murtautuu lukittuun tilaan ja anastaa sieltä toiselle kuuluvaa irtainta omaisuutta. Lukittuina tiloina voidaan pitää esimerkiksi asuntoa tai liikehuoneistoa. Tällaiseen tilaan pääsemiseksi joudutaan murtautumaan, eli väkivalloin rikkomaan lukko, ikkuna tai muun vastaavan tyyppinen este, jotta sisään pääseminen on mahdollista. Mikäli kyse ei ole enää lukitusta tilasta, ei myöskään sinne menemistä katsota enää murroksi vaan esimerkiksi tunkeutumiseksi. Käytännössä siis kyseessä on aina varkaus, jonka yhteydessä tapahtuu tällainen murto. Varkaus taas on nimenomaan rikoslaissa määritelty rikosnimike. Henkilöllä on mahdollisuus tarpeen niin vaatiessa myös murtautua omaan kotiinsa, mutta tällöin sitä ei katsota rikokseksi, koska kyse on tekijän omassa hallinnassa olevasta omaisuudesta.

Koska murtovarkautta ei ole rikoslaissa määritetty, tuomitaan sen kuvaukseen sopivasta rikoksesta jonkin toisen rikosnimikkeen kautta. Se mikä rikos tulee tuomittavaksi, riippuu rikoksen tekijän tarkoitusperistä ja vallitsevista olosuhteista. Rikosnimikkeinä voivat kuitenkin olla esimerkiksi varkaus, törkeä varkaus, kotirauhan rikkominen ja vahingonteko. Esimerkiksi jos henkilö murron yhteydessä rikkoo esineitä, hänet voidaan varkauden lisäksi tuomita vahingonteosta, mikäli häntä ei tuomita vakavammasta rikoksesta. Vahingonteko rikosnimikkeenä tulee kysymykseen murron lisäksi myös esimerkiksi tapauksessa, jossa tekijä murtautuu tuulikappiin saadakseen lämpimän yösijan, mutta hänellä ei ole tarkoituksena varastaa mitään. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]