Minilex - Lakipuhelin

Aviorikos Suomen rikoslaissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Aviorikoksella tarkoitetaan tyypillisesti sitä, kun avioliitossa elävä henkilö on sukupuoliyhteydessä toisen henkilön kuin oman aviopuolisonsa kanssa. Tätä voidaan kutsua myös huorinteoksi. Joissakin maailman valtioissa aviorikos on rangaistava teko rikoslain mukaan, näin on esimerkiksi Iranissa ja Meksikossa. Suomessa aviorikos ei enää ole kriminalisoitu rikoslaissa eli siitä ei voida rangaista. Aviorikos poistettiin rikoslaista vuonna 1948.

Ennen vuotta 1926 Suomen rikoslaissa oli oma lukunsa aviorikoksista, jossa rangaistavaksi oli säädetty kaikki seksuaaliset teot avioliiton ulkopuolella sekä lisäksi tilanteet, joissa henkilöt solmivat avioliiton tai kihlauksen useamman kuin yhden henkilön kanssa. Rangaistukseksi aviorikoksista saattoi saada jopa vankeutta. Vuonna 1926 rikoslaista poistettiin rangaistavana tekona naimattomien välinen sukupuoliyhteys, mutta naimisissa olevien aviorikos säilyi rikoksena vuoteen 1948 asti. Tämän jälkeen aviorikos dekriminalisoitiin eli rikossäännös aviorikoksen osalta kumottiin, sillä sen katsottiin olevan vanhanaikainen.

On lisäksi huomattava, että aviorikoksella on ollut aiemmin merkitystä myös avioliiton purkamisen perusteena. Tämä kuitenkin poistettiin avioeroperusteena avioliittolaista vuonna 1987. Nykyään siis sillä, onko avioliiton ulkopuolisia suhteita harjoitettu, ei ole merkitystä avioeroon tuomitsemisessa. Aviorikoksilla ei siis ole oikeudellista merkitystä Suomessa, sillä siitä ei rangaista rikoksena eikä se vaikuta oikeudellisesti myöskään avioerotilanteessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]