Minilex - Lakipuhelin

Mikä on rikoslaki?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoslaki on laki, joka käsittää Suomen voimassa olevan rikosoikeudellisen sääntelyn. Voimassa oleva rikoslaki on peräisin vuodelta 1889, mutta lakia on toki modernisoitu useaan otteeseen.

Rikoslaki sisältää yleisen osan ja erityisen osan. Rikoslain erityinen osa sisältää varsinaiset rikossäännökset. Kaikilla rikossäännöksillä on yhteinen rakenne. Rikossäännös muodostuu rikoksen nimestä, rikoksen tunnusmerkistöstä eli rikokseksi määritellyn teon kuvauksesta sekä rangaistussäännöksestä.

Rangaistussäännös kertoo, seuraako rikoksesta sakkorangaistus vai vankeusrangaistus ja kuinka ankara rangaistus rikoksesta on mahdollista tuomita. Rikoslain yleinen osa sisältää niin kutsutut rikosoikeuden yleiset opit, jotka määrittelevät rikosvastuun yleisiä edellytyksiä ja jotka koskevat kaikkia rikoslaissa määriteltyjä rikoksia. Rikosvastuun yleisiä edellytyksiä ovat muun muassa laillisuusperiaate ja syyntakeisuus. Vastuuvapausperusteita puolestaan ovat muun muassa hätävarjelu ja pakkotila. Rikoslain yleinen osa sisältää lisäksi säännökset muun muassa rikoskumppanuudesta, avunannosta ja yllytyksestä rikokseen, rikosten vanhentumisesta ja oikeushenkilön rangaistusvastuusta.

Rikoslaki määrittelee sen, mitkä teot ovat rikoksia ja minkälainen rangaistus rikoksen tekemisestä seuraa. Rikoslain avulla pyritään ehkäisemään rikoksia ennalta ja vähentämään rikoksista aiheutuvia haittoja.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]