Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökauppa ja suullinen tarjous

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistökaupassa osapuolia sitova kauppakirja ja esisopimus tulee tehdä määrämuotoisesti eli kirjallisesti ja kaupanvahvistajan vahvistamana. Mikäli ostaja haluaa sopia kaupan tekemisestä etukäteen sitovasti, tämä edellyttää määrämuotoisen esisopimuksen tekemistä. Näin ollen suullinen tarjous kiinteistökaupasta ei vielä sellaisenaan sido osapuolia. Asunto-osakkeita koskevien kauppojen osalta asia on taas toinen, sillä lähtökohtaisesti myös suullisen sopimuksen katsotaan olevan sitova.

Suullinen tarjous ei näin ollen ole sitova, vaikka tarjoukseen olisikin vastattu myöntävästi. Kaupan tekemisestä kieltäytynyt osapuoli voi kuitenkin olla velvollinen korvaamaan ilmoittelusta, kiinteistöön tutustumisesta ja muista kaupantekoon nähden tarpeellisista toimista aiheutuneet kohtuulliset kustannukset. Suullisen tarjouksen tekijällä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta vaatia kauppojen toteuttamista.

 Kiinteistökaupassa osapuolet voivat sopia kaupan toteuttamisesta esisopimuksen avulla. Esisopimus voidaan sopia kumpaakin osapuolta sitovaksi tai niin, että se sitoo vain toista. Esisopimus tulee tehdä määrämuotoisesti ja siitä on soveltuvin osin voimassa, mitä kiinteistön kaupasta säädetään.

Esisopimus tulee tehdä kiinteistön kauppakirjan muodossa eli kirjallisesti ja kaupanvahvistajan vahvistamana. Kauppakirjaa koskevien ehtojen lisäksi esisopimuksessa tulee mainita, milloin kauppa on viimeistään tarkoitus tehdä sekä ne ehdot, joiden täyttyessä kauppa tehdään. Esisopimuksen voimassaoloaika on viisi vuotta sopimuksentekopäivästä, jollei sen voimassaoloaikaa ole määritelty. 

Oikeassa muodossa tehdyn esisopimuksen avulla osapuolella on kanteella avulla mahdollista vaatia kiinteistökaupan toteuttamista. Tämän lisäksi vahinkoa kärsineellä osapuolella on oikeus vahingonkorvaukseen esisopimuksen rikkomisesta aiheutuneesta vahingosta. Mikäli myyjä on suullisesti hyväksynyt ostajan suullisen tarjouksen, tämä tarjous on kuitenkin hyvä saattaa kirjalliseksi mahdollisimman pian.

Kiinteistökauppaan liittyvien tarjouksien sitovuuden toteaminen edellyttää kuitenkin tapauskohtaista arviointia, jonka vuoksi kannattaa vielä erikseen ottaa yhteyttä Minilexin lakimiehiin. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]