Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistön myynti lähisukulaiselle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun kauppakirjan ehdoista selviää, että sovittu vastike on enintään kolme neljännestä käyvästä hinnasta, katsotaan käyvän hinnan ja vastikkeen välinen ero lahjaksi, josta saaja joutuu maksamaan lahjaveroa. Kyseessä on siis lahjanluonteinen kauppa. Tavallisinta tällainen alihinnoittelu on silloin, kun kiinteistö myydään lähisukulaiselle, kuten omalle lapselle. Toisaalta kauppa voi olla lahjanluonteinen myös silloin, kun sovittu vastike olennaisesti ylittää kaupan kohteena olevan kiinteistön käyvän arvon.

 

Mitä tarkoitetaan lahjanluonteisella kaupalla?

Lahjanluonteisesta kaupasta on kyse silloin, kun myytävän kiinteistön kauppahinta on vähäisempi kuin sen käypä hinta eli omaisuus myydään alhaisemmalla hinnalla kuin sen todennäköinen sen hetkinen myyntihinta on. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sovitun kauppahinnan ollessa enintään 75 % eli 3/4 kaupan kohteena olevan kiinteistön todellisesta arvosta, on kyseessä on lahjanluonteinen kauppa, josta voi joutua maksamaan lahjaveroa. Lahjan arvo muodostetaan vähentämällä maksetun vastikkeen määrä kiinteistön käyvästä arvosta.

Kiinteistön kauppa on lahjanluonteinen myös silloin, kun kauppakirjassa sovittu vastike olennaisesti ylittääkiinteistön käyvän arvon. Tällöin käyvän arvon ylittävä määrä luokitellaan myyjän ostajalta saamaksi lahjaksi.

 

Mikä kaikki voi olla vastiketta?

Vastiketta katsotaan olevan kaikki rahanarvoinen omaisuus, jota käytetään kiinteistön kauppahinnan maksamiseen. Vastiketta on luonnollisesti ostajan antama rahasumma, mutta vastiketta voi myös olla esimerkiksi omaisuus, jonka ostaja luovuttaa myyjälle vaihdossa.

Vastiketta ei sen sijaan ole esimerkiksi myyjän itselleen pidättämä kiinteistön hallinta- tai käyttöoikeus, joka ei edellytä ostajalta minkäänlaista suoritusta.

 

Miten kiinteistön käypä arvo määräytyy?

Kiinteistön todellinen sen hetkinen myyntiarvo eli käypä arvo voidaan määritellään esimerkiksi asiantuntijan eli käytännössä kiinteistönvälittäjän hinta-arvion mukaan. Samoin hinta voidaan muodostaa vertaamalla kaupan kohteena olevaa kiinteistöä sijainniltaan ja laadultaan vastaaviin, vastikää myytyihin kiinteistöihin.

Huomaathan, että sen sijaan kiinteistön verotusarvoa ei voida käyttää kiinteistön käyvän arvon määrittämiseen.

 

Mitä lahjaluonteisesta kiinteistön kaupasta seuraa verotuksellisesti?

Lahjanluonteisessa kaupassa on kyse siitä, että osa kiinteistön arvosta luokitellaan ostajan, tässä tapauksessa esimerkiksi lapsen saamaksi lahjaksi, josta hän maksaa varainsiirtoveron sijaan lahjaveroa.

Kiinteistön myyjän on myös syytä huomata, että alihintaan myytäessä kiinteistön myynnistä syntynyt myyntitappio ei ole todellinen, eikä sitä siten voida vähentää verotuksessa. Tavallisesti ostajan maksaessa omaisuudesta vähemmän kuin myyjä itse on siitä aikoinaan maksanut, on kyseessä myyntitappio eli luovutustappio, jonka myyjä verovelvollisena voi vähentää saman vuoden luovutusvoitoistaan.

 

Yhteenveto

  • Kiinteistö myytäessä alihinnalla, esimerkiksi lähisukulaiselle, saattaa joutua maksamaan lahjaveroa.
  • Tilanne on ajankohtainen, jos kauppakirjasta huomataan kiinteistöstä maksetuksi enintään kolme neljännestä käyvästä hinnasta, jolloin käyvän hinnan ja vastikkeen välinen ero katsotaan lahjaksi. Tämä luokitellaan lahjaluonteiseksi kaupaksi.
  • Tilanne toimii myös toisinpäin, eli silloin kun kiinteistön vastike on korkeampi, kuin kiinteistön käypä hinta, jolloin kaupan voidaan laskea hyödyttävän myyjää.
  • Vastike ei välttämättä ole pelkästään rahaa, vaan se voi myös olla kiinteää omaisuutta. 
  • Kiinteistön arvo määritellään asiantuntijan arvion perusteelta, esimerkiksi kiinteistönvälittäjän arvion mukaisesti.
  • Alihintaan myytäessä, se osa kiinteistön arvosta, jota vastikkeeseen ei luokitella, siirtyy lahjaveron alaiseksi. 
  • Kiinteistön myyjä ei voi laskea myyntitappiota "todelliseksi", eikä sitä voi vähentää verotuksessa.

 

Summary in English

  • When an estate is being sold underpriced, for example, to a close relative, the seller might have to pay gift tax.
  • The situation is relevant, when a change of price can be seen from the contract of sale; if in maximum of 3/4 from the fair price is paid for an estate, the remaining price is seen as a gift. In this case, the contract of sale can be considered as a deed of gift.
  • The case can also work the other way around; if the price for the estate is abnormally high, the over price can be seen as a gift to the seller.
  • Compensation for an estate does not only have to be monetary compensation, but it can also be other movable property.
  • The value of an estate is evaluated by a professional, for example by a real estate agent.
  • The remaining price in these sales is under the gift tax. Therefore, the seller can not conclude the loss as "real", and it can not be reduced in taxes.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mikä on lahjanluonteinen kauppa?

Sovitun kauppahinnan ollessa enintään 75 % eli 3/4 kaupan kohteena olevan kiinteistön todellisesta arvosta, on kyseessä on lahjanluonteinen kauppa. Käytännössä osa kaupan kohteena olevan kiinteistön arvosta siis luokitellaan ostajan myyjältä saamaksi lahjaksi, josta ostaja maksaa varainsiirtoveron sijaan lahjaveroa.

2. Mikä on kiinteistön käypä arvo ja miten se määritellään?

Käyvällä arvolla tarkoitetaan kiinteistön todellista sen hetkistä myyntiarvoa. Käypä arvo voidaan määrittää esimerkiksi pyytämällä kiinteistönvälittäjältä hinta-arvio.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]