Minilex - Lakipuhelin

Määräalan kiinnitys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinnitys voidaan vahvistaa kiinteistöön, määräosin omistetun kiinteistön määräosaan ja muulle kuin kiinteistön omistajalle kuuluvaan määräalaan. Kiinnityksen edellytyksenä on, että sen kohteeseen voidaan myöntää lainhuuto. Määräalan kiinnityksessä on huomioitava, että kiinnitys voidaan vahvistaa vain sellaiseen määräalaan, joka kuuluu muulle kuin kiinteistön omistajalle. Omaan kiinteistöön kuuluvaan määräalaan ei voida vahvistaa kiinnitystä ennen kuin määräalasta on muodostettu oma kiinteistö.

Kiinnityshakemuksen voi tehdä se, jolla on lainhuuto määräalaan tai joka on pannut määräalaa koskevan lainhuutohakemuksen vireille. Yleensä kyseessä on se henkilö, jolle määräala on luovutettu. Kiinnityshakemus on tehtävä kirjallisesti tai sähköisesti Maanmittauslaitokselle. Lisäksi, jos määräalasta myöhemmin muodostetaan itsenäinen kiinteistö, kohdistetaan kiinnitys tähän uuteen kiinteistöön.

On myös mahdollista, että ostettuun määräalaan kohdistuu jo kiinnitys. Tällöin siis emäkiinteistön omistaja on kiinnittänyt koko kiinteistön, mutta myy kiinteistöstään myöhemmin määräalan. Emäkiinteistön kiinnitykset kohdistuva tällöin edelleen myös määräalaan, eikä määräalan myyminen katkaise tätä suhdetta. Vastaavasti, jos kiinteistöön on kiinnitysten avulla perustettu panttioikeus, on myös määräala edelleen panttioikeuden kohteena eli velan vakuutena samalla tavalla kuin muukin osa kiinteistöstä.

Tämä ei kuitenkaan yleensä ole kaupan osapuolten tarkoituksena, joten kauppakirjaan on syytä ottaa ehto, jonka mukaan emäkiinteistön kiinnitykset tullaan vapauttamaan myydystä määräalasta. Kiinnitysten purkamista on haettava Maanmittauslaitokselta. Jos kuitenkin kiinnityksen perusteella kiinteistöön kohdistuu panttioikeus, on panttivelkojalta saatava suostumus kiinnityksen purkamiseen. Panttivelkojan asemaa ei nimittäin voida huonontaa siten, että kiinteistön omistaja myy osan kiinteistöstään toiselle. Panttivelkojan suostumusta kannattaa tiedustella jo hyvissä ajoin ennen kaupan tekoa. Suostumuksen saaminen voi lisäksi edellyttää, että osa kauppahinnasta maksetaan panttivelkojalle ja että myös muut velkojan kulut tulevat suoritetuksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]