Minilex - Lakipuhelin

Hallinnanjakosopimus kiinteistön kauppakirjassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistö voidaan myydä useammalle ostajalle yhteisesti, jolloin he omistavat kiinteistön määräosaisesti. Kauppakirjaan on merkittävä kiinteistön kaupan kohde eli luovutettava kiinteistö, kaupan osapuolet eli myyjä ja ostaja(t), luovutustarkoitus sekä kauppahinta. Kun kiinteistöllä on kaksi tai useampi yhteinen omistaja, he omistajat maapohjan määräosin yhteisesti. Tekemällä hallinnanjakosopimuksen kiinteistön omistajat sopivat kiinteistön hallinnan jakamisesta silloin, kun kiinteistöä ei ole tarkoituksenmukaista lohkoa tai halkoa omistajien kesken niin, että niistä muodostuvat itsenäiset kiinteistöt.

Hallinnanjakosopimus on kirjaamiskelpoinen erityinen oikeus kiinteistöön ja se on tavallinen paritalokiinteistön tai yhteisomistuksessa olevan kiinteistön omistuksesta sovittaessa. Hallinnanjakosopimuksen osapuolet omistavat määräosaisesti koko maapohjan, mutta sopivat maapohjan hallinnasta, sitä koskevista velvollisuuksista, yhteisesti hallittavista alueista ja kiinteistön mahdollisesta jakamisesta hallinnanjakosopimuksella. Hallinnanjakosopimus kirjataan kiinteistötietorekisteriin ja se tekee siitä sitovan sopimuksen kolmansiin osapuoliin nähden, kuten panttioikeuden haltijoita ja seuraavia omistajia kohtaan.

Hallinnanjakosopimus on luonteeltaan tavallinen sopimus, joka ei ole pakollinen kiinteistön kauppakirjassa eikä sitä ole edellytetty tehtäväksi kiinteistön kauppakirjaa tehdessä. Sitä ei siis myöskään tarvitse tehdä noudattaen kiinteistön kauppakirjan määrämuotoa. Kiinteistön yhteisomistajat voivat halutessaan tehdä hallinnanjakosopimuksen, mikä onkin järkevää riitatilanteiden välttämiseksi. Hallinnanjakosopimus ei ole sopimus kiinteistön omistuksesta, vaan sen hallinnasta, ja kun sellainen on tehty, on se tarpeen rekisteröidä kiinteistörekisteriin. Hallinnanjakosopimus edellyttää vain omistajaosapuolten yksimielisyyttä sovituista asioista, jonka he vahvistavat omilla allekirjoituksillaan.

Mikäli olet epävarma asiakirjan soveltumisesta lakiasiaasi tai haluat saada tarkempaa neuvoa asiakirjaan liittyen, niin pyydämme kääntymään lakimieheen puoleen soittamalla lakipuhelimeen 0600 12 450. Voit myös pyytää lakimiestä laatimaan asiakirjasi tai sopimuksesi valmiiksi alusta loppuun.

 

Yhteenveto

  • Hallinnanjakosopimus on vapaamuotoinen sopimus, jonka voi tehdä kauppakirjan yhteydessä.
  • Hallinnanjakosopimus on ajankohtainen, kun kiinteistö myydään useammalle ostajalle yhteisesti määräosaisella omistuksella, esimerkiksi paritaloja koskevissa kaupoissa. Tällöin kiinteistön omistajat omistavat määräosaisesti kiinteistön maapohjan.
  • Hallinnanjakosopimuskeen sovitaan mm. maapohjan hallinnasta ja siihen koskevista velvollisuuksista.
  • Vaikka hallinnanjakosopimus on vapaamuotoinen, eli sen ei tarvitse seurata kauppakirjan määrämuotoa, se on kuitenkin rekisteröitävä kiinteistörekisteriin sopimuksen luonnin jälkeen.

 

Summary in English

  • The agreement of the division of the possession between joint owners is an agreement, where the parties can decide about the possession of a shared estate.
  • The division agreement is informal, meaning that it does not have to follow the specific rules that are required from the estate's contract of sale.
  • The division agreement can be done simultaneously with the contract of sale.
  • The division agreement is current, when the estate which is purchased is, for example, a semi-detached house. In these situations the owners of the estate have to agree about the possession of the land as well as about the responsibilities that come with the said possession.
  • Although the division agreement does not have the follow the specific regulations that concern the contract of sale, the agreement has to be registered to the real estate register.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Milloin hallinnanjakosopimus tehdään?

Hallinnanjakosopimus tehdään, kun samaa kiinteistöä hallitsee kaksi tai useampi osapuoli, esimerkiksi paritaloissa. Hallinnanjakosopimukseen sovitaan kiinteistön hallinnasta, eli siihen liittyvistä vastuista sekä oikeuksista.

2. Onko paritalo osakeyhtiö?

Paritalo voi olla joko asunto-osakeyhtiö tai kiinteistö. Kiinteistön tapauksessa, osapuolten kannattaa tehdän hallinnanjakosopimus, jotta kiinteistön rajat ja vastuut ovat selviä molemmille osapuolille.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]