Minilex - Lakipuhelin

Itsenäisyyspäivä, vapunpäivä ja merkkipäivät


» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Itsenäisyyspäivä on palkallinen vapaapäivä ja sen aikana työt on keskeytettävä. Mikäli työntekijä kuitenkin työskentelee itsenäisyyspäivänä, on hänelle maksettava korotettua palkkaa. Itsenäisyyspäiväksi lasketaan koko se vuorokausi, joka alkaa kello kahdestakymmenestäneljästä sanotun päivän vastaisena yönä. Säännöllisessä kaksi- ja kolmivuorotyössä tämä vuorokausi voidaan kuitenkin laskea alkavaksi kuusi tuntia myöhemmin.

Samoin vapunpäivä on yleisesti vapaapäivä, mikäli työ on sellaista, että sunnuntaitkin ovat yleisesti vapaapäiviä. Itsenäisyyspäivä ja vapunpäivä ovatkin Suomessa yleisiä vapaapäiviä. Työehtosopimuksissa voi kyseisistä päivistä olla lisämääräyksiä, kuten esimerkiksi vapunpäivän palkallisuudesta tai korvauksen määrästä, joka maksetaan näiden päivien ollessa työpäiviä.

Työntekijän merkkipäivät ja perheeseen ja lähisukuun liittyvät tapahtumat saattavat olla työehtosopimuksissa säädetty palkallisiksi vapaapäiviksi. Merkkipäivinä voidaan pitää esimerkiksi 50- ja 60-vuotispäiviä sekä avioliittoon vihkimispäivää ja muuna tapahtumana esimerkiksi lähiomaisen hautajaispäivää.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »