Minilex - Lakipuhelin

Yleisradion tuottamien ohjelmien näyttämisen luvat ja korvaukset

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Saako Yleisradion itse tuottamien ohjelmien TV-. radio- ja nettilähetyksiä näyttää ilman erillistä lupaa ja korvausta ei-kaupallisissa yleisötapahtumissa, esim. järjestön illanvietossa?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Tekijän yksinoikeuksiin kuuluu tekijänoikeuslain 2 §:n 3 momentin 2 kohdan mukaan esittää julkisesti teos esitystapahtumassa läsnä olevalle yleisölle. Tästä rajoituksena tekijänoikeuslain 21 §:n 2 momentin mukaan julkaistun teoksen saa esittää julkisesti tilaisuudessa, jossa teosten esittäminen ei ole pääasia ja johon pääsy on maksuton sekä jota muutoinkaan ei järjestetä ansiotarkoituksessa. Tämä ei lain 21 §:n 3 momentin mukaan koske näytelmä- eikä elokuvateosta.

Tapauksessanne myös yleisradion tuottamat ohjelmat saavat tekijänoikeussuojan. Tätä yksinoikeutta rajoittaa julkisessa tapahtumassa esittäminen, kun esittäminen ei ole pääasia ja pääsy tilaisuuteen on maksuton eikä sitä pidetä ansiotarkoituksessa. Kuitenkaan näytelmä- tai elokuvateosta ei saa esittää ilman lupaa. Tapauksessanne radio-ohjelmia voisi mahdollisesti esittää tapahtumassa, jos se täyttää edellytykset. Täytyy ottaa myös huomioon, että yksityisessä tilaisuudessa, jonka osallistujamäärä ei ole suuri, voidaan esittää rajoituksitta teoksia, koska tilaisuutta ei katsota julkiseksi esittämiseksi.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »