Voinko tehdä videoarvostelun nettiin, jostakin elokuvasta tai videopelistä käyttäen elokuvan tai videopelin aineistoa? voinko tehdä näin ansaitsemistarkoituksessa? Haluaisin tietää myös sitä, että voiko tekijänoikeuden omistaja poistaa kysyisen videon oman maansa tekijänoikeuslain nojalla?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Tekijänoikeuslain 22 §:n mukaan julkistetusta teoksesta on lupa hyvän tavan mukaisesti ottaa lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa. Tapauksessanne voitte ottaa lainauksia teoksista, mikäli se on tarkoituksenmukaista arvostelun kannalta. Lainauksissa tulee ottaa huomioon niiden pituus ja sen suhde tehtyyn uuteen teokseen. Mikäli uusi teos on tehty suurimmaksi osaksi toista teosta lainaillen, ei ole kysymyksessä uusi ja omaperäinen teos, vaan kopio edellisestä. Sama tulisi ottaa huomioon videoarvosteluissannekin. Estettä tehdä arvosteluja ansiotarkoituksessa ei pitäisi olla.

Tekijänoikeudet ovat vahvasti valtiokohtaisia, vaikka Euroopan unionin alueella on yhdenmukaistavaa lainsäädäntöä olemassa. Tämän perusteella voi olla mahdollista, että esimerkiksi Suomesta laillisesti laitettu youtube-video on Yhdysvaltojen lainsäädännön vastainen lainausoikeuden osalta. Suomen lainsäädäntö siten ei ulotu maan rajojen ulkopuolelle.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »