Teen harrastuksena koruja kierrätysmateriaaleista. Tein rikkinäisistä muumimukeista riipuksia jotka laitoin nettikirpulle myyntiin. Pian sain ilmoituksen lisenssinhaltijalta jossa vaadittiin myynti-ilmoituksen välitöntä poistamista, sekä antamaan selvitys kirjanpidosta ja ilmoittamaan näillä tuotteilla saatu liikevaihto sähköpostitse 26.5.2015 mennessä tai lakimies ottaa yhteyttä. Ilmoitus on poistettu, mutta miten ilmoitan tuon kirjanpidon ja muun kun mitään yritystä ei ole? Kysyessäni uskaltaako näitä tehdä edes lahjaksi, vastaus oli seuraava: "Tavaramerkkisuoja rajoittaa toisen aineettoman omaisuuden kaupallista käyttöä." Tämähän tarkoittaisi sitä, että jos myyn ilman lisenssinhaltijan lupaa esim. ostamani mukin eteenpäin, olen rikkonut tekijänoikeuksia? 3 riipusta olen myynyt.

1 vastaus


1 vastausta

Vastauksena kysymykseesi tavaramerkkisuojan ajatus on estää muita hyödyntämästä kyseistä tavaramerkkiä kaupallisesti. Kaupallinen hyödyntäminen tarkoittaa nimenomaan ansaintatarkoitusta, eli lahjaksi tekemisessä ei ole tässä suhteessa mitään väärää. Voit jatkaa muumimukiriipusten valmistamista omaan käyttöön sekä lahjaksi.

Kuitenkin myös pienimuotoinen liiketoiminta ja itse tehtyjen tavaramerkkiä hyödyntävien tuotteiden valmistaminen ja myyminen on tavaramerkin kaupallista hyödyntämistä, vaikka itse toiminta olisikin niin pienimuotoista, ettei se vaadi yrityksen perustamista.

Jo ostamasi tavaran, kuten muumimukin myyminen sellaisenaan ei vaadi lisenssinhaltjian lupaa, sillä kyseessä on vain omistamasi kappaleen edelleen luovutus. Voit vapaasti myydä omistamiasi muumimukeja. Kyseessä olevissa riipuksissa oli erona se, että ne muodostivat uuden, muumimukeista erillisen tuotteen, joka kuitenkin hyödyntää muumimukien tavaramerkkiä. Kehitit tavallaan uuden muumimukituotteen, vaikka tämä oikeus on ainoastaan tavaramerkin haltijalla.

Mitä tulee vaatimukseen kirjanpidosta ja liikevaihdosta, voinet vastata, että koska toimintasi on luonteeltaan pienimuotoista, ainoastaan laissa itsensä elättämiseksi luettavaa tuotteiden valmistusta ja myymistä ilman työntekijöitä tai liiketiloja, niin et ole toiminnastasi vevollinen perustamaan yritystä, eikä sinulla siten ole myöskään systemaattista kirjanpitoa esittää. Voinet kuitenkin kertoa myyneesi kolme kappaletta tuotteita ja jos pystyt, niin esittämään tiedot näistä myyntitapahtumista, kuten myyntipäivän, sekä myyntisumman. Voinet luultavasti todistaa tarvittaessa esimerkiksi tiliotteellasi näiden kauppojen sisällöstä. Toivon mukaan kuitenkin lisenssihaltija rauhoittuu jo näillä tiedoilla eikä vaadi enempää tai muita tietoja.

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »