Minilex - Lakipuhelin

Tietokoneohjelmistot ja tekijänoikeusrikos - KKO:1999:115

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • tekijänoikeus

A oli perustanut ns. elektronisen postilaatikon, johon hän hyväksyi käyttäjiä sillä edellytyksellä, että käyttäjien tuli kopioida postilaatikkoon tietokoneohjelmistoja. Käyttäjät saivat puolestaan kopioida itselleen postilaatikkoon lisättyjä ohjelmistoja. A:n laitteiden takavarikoinnin hetkellä käyttäjiä oli 101 ja postilaatikossa oli kopioita yli 400 ohjelmasta. Tietokoneohjelmia suojataan tekijänoikeudella, ja tapauksessa oli kyse siitä, oliko A:n toiminta teosten saattamista yleisön saataviin ja rikkoiko A siten tekijänoikeuslakia. Kyse oli myös tekijänoikeuden loukkauksesta maksettavan hyvityksen ja korvauksen määrästä.

Käräjäoikeudessa A tuomittiin tekijänoikeusrikoksesta. Ratkaisuun vaikutti mm. A:n vuosia kestänyt toiminta, toiminnan tahallisuus, kopioitujen ohjelmien suuri määrä ja ansiotarkoitukseen viittaavat A:n käyttäjiltä saamat maksut. Oikeus katsoi 101 käyttäjän muodostavan yleisön, vaikka postilaatikon käyttäjäksi pääseminen edellytti A:n hyväksyntää. Kuitenkin periaatteessa kenellä tahansa vaatimukset täyttävällä oli mahdollisuus päästä käyttäjäksi. Kohtuullisena hyvityksenä pidettiin 60 % ohjelmistojen vähittäismyyntihinnoista. Hovioikeus muutti käräjäoikeuden tuomiota vain lieventämällä A:lle tuomittua rangaistusta hänen nuoren ikänsä ja nuhteettoman taustansa vuoksi.

Korkein oikeus muutti hovioikeuden tuomiota lopulta vain hyvityksen määrän osalta. Korkein oikeus huomioi hyvityksen määrän suhteen sen, että ohjelmia oli kopioitu luultavasti lähinnä harrastus- ja kokeilukäyttöön – ei niinkään ammattimaiseen käyttöön. Tämä näkökohta huomioiden hyvityksen määrääminen tietokoneohjelmistojen lisenssihintojen perusteella olisi johtanut kohtuuttomaan lopputulokseen, vaikka toiminnan moitittavuus toisaalta edellytti riittävän suuren hyvityksen määräämistä. Kohtuulliseksi hyvitykseksi katsottiin puolet ohjelmistokopioiden lisenssien vähittäismyyntihinnoista. Eri mieltä olleet kaksi korkeimman oikeuden jäsentä olisivat tuominneet hyvityksen ohella myös vahingonkorvausta.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa