Minilex - Lakipuhelin

Teoksen kappaleen valmistaminen - KKO:1980-II-46

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • tekijänoikeus

Osuuskunta oli tehnyt sanomalehdessä julkaistusta artikkelista valokuvasuurennoksen ja asettanut sen esille järjestämässään näyttelyssä. Artikkelin kirjoittaneen toimittajan lupaa ei ollut kysytty valokuvasuurennoksen valmistamiseen tai näytteille asettamiseen. Toimittaja vaati artikkelin luvatta tapahtuneesta hyödyntämisestä hyvitystä ja vahingonkorvausta, koska katsoi osuuskunnan toiminnan loukkaavan tekijän taloudellisia oikeuksia.

Raastuvanoikeus ei katsonut osuuskunnan loukanneen toimittajan tekijänoikeutta. Ratkaisuaan oikeus perusteli sillä, että valokuvasuurennos oli poistettu näyttelystä, näyttelyä ei järjestetty ansiotarkoituksessa ja valokuvasuurennos ei ollut näyttelyn pääasia. Hovioikeus ei muuttanut raastuvanoikeuden päätöstä.

Korkein oikeus ei pitänyt valokuvasuurennoksen asettamista esille tekijän yksinoikeuksiin kuuluvana teoksen julkisena esittämisenä. Oikeus kuitenkin katsoi, että valokuvasuurennoksen valmistaminen oli loukannut tekijän yksinoikeutta valmistaa teoksesta kappaleita. Osuuskunta oli tämän perusteella velvollinen suorittamaan toimittajalle kohtuullisen hyvityksen sekä korvauksen.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]