Minilex - Lakipuhelin

Tietokoneohjelmat ja tekijänoikeusrikos - KKO:1998:91

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • tekijänoikeus

Yrityksen toiminnassa oli käytetty tietokoneohjelmia, joihin yritys ei ollut hankkinut asianmukaisia lisenssejä. Asiassa oli kyse siitä, oliko yrityksen hallituksen puheenjohtaja A:n ja hallituksen jäsen B:n toimintaa arvioitava tekijänoikeusrikoksena vai lievempänä tekijänoikeusrikkomuksena. Lisäksi kyse oli siitä, miten tekijänoikeuden loukkauksesta määrättävä kohtuullinen hyvitys tapauksessa tulisi määrittää.

Käräjäoikeus katsoi A:n ja B:n olevan vastuussa yrityksen tietokoneille luvattomasti kopioiduista ohjelmista. Oikeus tuomitsi A:n ja B:n tekijänoikeusrikoksesta ehdolliseen vankeuteen, koska se piti kopioitujen ohjelmien määrää (noin 30 kpl) suurena ja ohjelmia oli käytetty ansiotarkoituksessa. Tekijänoikeuslain mukainen kohtuullinen hyvitys määritettiin tietokoneohjelmien myyntihinnan perusteella. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota.

Myös korkein oikeus katsoi, että kyse oli tekijänoikeusrikoksesta. Ohjelmien kopioita oli käytetty ansiotarkoituksessa ja yrityksen toiminnassa näiden ohjelmien käytöllä oli ollut keskeinen rooli. Korkein oikeus ei kuitenkaan pitänyt kopioiden määrää erityisen suurena eikä katsonut A:n ja B:n toiminnan aiheuttaneen huomattavaa vahinkoa oikeuksien haltijoille, joten korkein oikeus piti sakkorangaistusta vankeutta oikeasuhtaisempana seuraamuksena. Alempien oikeusasteiden tuomitsemaa hyvitystä ei muutettu.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa