Minilex - Lakipuhelin

Teoskappaleiden valmistaminen yksityiseen käyttöön - KKO:1987:16

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • tekijänoikeus
    Tekijänoikeuden käyttäminen
    Yksityinen käyttö

Sanomalehdessä julkaistussa pakinassa oli mm. arvosteltu kunnallisvaaliehdokas A:n kantaa eräässä kunnallispoliittisessa asiassa. A oli ottanut pakinasta ja siihen liittyvästä piirroksesta 20 valokopiota, joista hän oli levittänyt muille kuntalaisille ainakin 10 kappaletta. Tapauksessa oli kyse siitä, voitiinko A:n menettely katsoa tekijänoikeuslain sallimaksi muutaman teoskappaleen valmistamiseksi yksityiseen käyttöön.

Kihlakunnanoikeus katsoi, ettei A ollut valmistanut pakinasta kappaleita vain yksityiseen tarkoitukseen, ja menettely oli siksi loukannut pakinan kirjoittajan ja piirroksen tekijän tekijänoikeutta. Hovioikeus sen sijaan piti A:n toimintaa kappaleiden valmistamisena yksityiseen käyttöön, joka ei muodostanut tekijänoikeuden loukkausta.

Korkein oikeus arvioi, ettei kyse ollut kappaleiden valmistamisesta yksityiseen käyttöön. Oikeuden mukaan A:n tarkoituksena oli ollut saattaa pakina useiden kuntalaisten tietoon valmistamiaan kopioita levittämällä. 20 kopion ottamista ei myöskään pidetty tekijänoikeuslain sallimana ”muutamana” yksityiseen käyttöön valmistettuna kappaleena. Pakinan kirjoittajalla ja piirroksen tekijällä oli oikeus hyvitykseen.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa