Minilex - Lakipuhelin

Teoksen julkinen esittäminen - KKO:2002:101

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • tekijänoikeus
    Julkinen esittäminen

Taksiautoilija A oli soittanut autossaan musiikkia radion sekä cd- ja kasettisoittimen välityksellä silloin, kun hän oli työssään kuljettanut asiakkaitaan. Tapauksessa oli kyse siitä, oliko A:n toiminta tekijänoikeuslain tarkoittamaa sävelteosten julkista esittämistä. Koska teoksen julkinen esittäminen on tekijänoikeuslain mukaan tekijän yksinoikeus, vaatii teoksen julkinen esittäminen tekijän luvan. Teoksen esittäminen on julkista, jos se suuntautuu yleisöön eli ihmisjoukkoon, jota ei ole ennalta yksilöllisesti rajattu. Esittäminen on julkista myös silloin, jos esittäminen tapahtuu ansiotoiminnassa suurehkolle suljetulle piirille.

Käräjäoikeus totesi, että kenellä tahansa oli mahdollisuus käyttää A:n taksipalvelua, joten asiakaspiiri ei ollut ennalta rajattu. Näin ollen oikeus katsoi, että toiminta kohdistui yleisöön ja musiikin soittamisessa oli siten kyse teosten julkisesta esittämisestä. Tekijänoikeuden haltijalla olisi näin ollen oikeus saada hyvitystä A:n suorittamasta teosten esittämisestä. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota.

Korkein oikeus kiinnitti huomiota siihen, että musiikin soittaminen oli tapahtunut A:n ansiotoiminnassa, eikä hänen asiakaskuntansa ollut millään lailla ennalta rajattu. Kyse oli sävelteosten julkisesta esittämisestä, joka olisi edellyttänyt teosten oikeudenhaltijoiden lupaa. Merkitystä ei ollut sillä, että taksiautoon mahtuu kerralla vain rajallinen määrä ihmisiä. Korkein oikeus muutti hovioikeuden tuomiota vain A:n maksettavaksi määrätyn hyvityksen määrän osalta.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa