Minilex - Lakipuhelin

Televisiolähetysten edelleen lähettäminen julkisena esittämisenä - KKO:1998:155

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • tekijänoikeus

X Oy ja Y Oy olivat lähettäneet edelleen Ruotsin yleisradiolähetyksiin sisältyviä teoksia yhteisantenniverkoissa. X Oy oli lähettänyt teoksia edelleen verkkoon kuuluviin 1093 talouteen ja Y Oy puolestaan 483 talouteen. Tapauksessa oli kyse siitä, oliko kotitalouksien joukko niin laaja, että se muodosti tekijänoikeuslain tarkoittaman yleisön. Kysymys tuli ratkaista siksi, että tekijänoikeuslain mukaan teoksen saattaminen nimenomaan yleisön saataviin on tekijänoikeuden haltijan yksinoikeus.

Raastuvanoikeudessa yhtiöiden toimitusjohtajia A ja B oli syytetty tekijänoikeusrikoksesta ja heiltä ja yhtiöiltä oli vaadittu hyvitystä teosten tekijänoikeuslain vastaisesta käyttämisestä. Raastuvanoikeus hylkäsi syytteet ja kanteet katsoen, ettei ollut näytetty toiminnan tapahtuneen ansiotarkoituksessa.

Hovioikeus katsoi talouksien suuren määrän perusteella, että kyse oli yleisöön suuntautuvasta teosten julkisesta esittämisestä, joka on tekijänoikeuden haltijan yksinoikeus. Hovioikeudenkaan mielestä kyse ei kuitenkaan ollut tekijänoikeusrikoksesta, koska ansiotarkoitus puuttui. Hovioikeus katsoi kyseessä olevan lievempi tekomuoto eli tekijänoikeusrikkomus. A, B, X Oy ja Y Oy velvoitettiin yhteisvastuullisesti suorittamaan hyvitystä tekijänoikeuden loukkauksesta.

Korkein oikeus katsoi teosten esittämisen kohdistuneen yleisöön, vaikka verkkoon kuuluneiden talouksien määrä sinänsä oli rajallinen ja kuka tahansa ei saattanut liittyä verkkoon. Talouksien määrä oli kuitenkin niin suuri, että se rinnastui ennalta yksilöimättömään yleisöön. Hovioikeuden tuomiota ei muutettu.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa