Minilex - Lakipuhelin

Oppikirjojen sanastojen kopiointi ja jälleenmyynti loukkasi tekijänoikeuksia - KKO:2005:43

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • tekijänoikeus
    Sopimaton menettely elinkeinotoiminnassa

Kantajat (2 yhtiötä ja 7 luonnollista henkilöä) olivat laatineet erilaisia suomen kielen oppikirjakokonaisuuksia, joihin kuului erilliset tekstiosat ja sanastot. Vastaajat (1 yhtiö ja 2 luonnollista henkilöä) olivat kopioineet em. kirjallisuudesta sanasto-osioita itselleen ja myyneet näitä sanastoja levykemuodossa eteenpäin. Asiassa oli kyse siitä, loukkasiko vastaajien toiminta kantajien tekijänoikeuksia.

Käräjäoikeus oli ensin vahvistanut kanteen ja määrännyt vastaajat maksamaan kantajille yhteensä yli 100 000 markkaa tekijänoikeuslain mukaisena kohtuullisena hyvityksenä ja korvauksena teoksen luontiin liittyvän isyysoikeuden loukkaamisesta. Hovioikeus oli puolestaan hylännyt kanteen kokonaan, sillä sen mukaan sanasto-osiot jäivät tekijänoikeussuojan ulkopuolelle – ne eivät ylittäneet oppikirjan erillisenä osana ns. teoskynnystä, sillä niitä ei voitu pitää riittävän omaperäisinä.

Asia eteni lopulta korkeimpaan oikeuteen käräjä- ja hovioikeuskäsittelyn jälkeen. KKO tuli siihen tulokseen, että sanastoja oli pidettävä yhtä lailla tekijänoikeuslain suojaamina teoksina, sillä ne eivät olleet mekaanisesti luotuja, vaan niiden koostaminen edellytti asiantuntemusta ja täten myös luovuutta. Tämän vuoksi KKO hyväksyi kanteen ja velvoitti vastaajat maksamaan kantajille yhteensä vajaat 10 000 euroa sekä kohtuulliseen hyvitykseen että isyysoikeuden loukkaamiseen liittyen.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa