Minilex - Lakipuhelin

Nimipäiväluettelon tekijänoikeussuoja - KKO:2000:56

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • tekijänoikeus

Helsingin yliopistolla oli aiemmin yksinoikeus julkaista almanakkoja ja kalentereita suomeksi ja ruotsiksi, mutta oikeus kumottiin vuonna 1995. Nimipäiväluettelo on Helsingin yliopiston tutkijoiden tekemä yleisesti käytössä olevien etunimien luettelo. Nimipäiväluettelon tekijänoikeus oli siirretty vuonna 1994 Helsingin yliopiston Kehityspalvelut Oy:lle. Aller Julkaisu Oy julkaisi aikakausilehteä, jonka mukana oli julkaistu kalenteri, joka sisälsi etunimet nimipäivien mukaisesti.

Korkein oikeus totesi, että tekijänoikeuslain mukaan muun muassa luetteloa, jossa on yhdistettynä suuri määrä tietoja, ei ole lupaa jäljentää kuin vain valmistajan suostumuksella. Lupa jäljentämiseen on vasta, kun työn julkaisemisesta on kulunut 10 vuotta. Tekijänoikeuslailla on tarkoitus suojella vaivaa, ammattitaitoa ja pääomaa vaativia tuotteita. Perusteltu suoja on silloin, kun työhön on yhdistetty suuri määrä tietoa. Laeilla, asetuksilla, viranomaisen tai muun julkisen elimen päätöksillä tai lausumilla ei ole tekijänoikeutta.

Helsingin yliopiston Kehityspalvelut Oy:n kanteen perusta oli nimipäiväluettelo, joka sisälsi 752 etunimeä vuoden eri päivien kohdalla. Eri päivien kohdille sijoitettujen nimien sijoittelu jossain osin perustuu tutkimustietoon. Korkeimman oikeuden mukaan nimipäiväluettelo oli tekijänoikeuslain mukainen suuria määriä tietoja yhdistelevä luettelo. Nimipäiväluettelon osalta kyseessä ei ollut julkisen vallan käytöstä, joten nimipäiväluettelolla oli lain mukainen luettelosuoja. Siten Aller Julkaisut Oy:n kalenteri oli lain vastaisesti jäljentänyt nimipäiväluettelon. Korkein oikeus määräei Aller Julkaisut Oy:n suorittamaan hyvitystä.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa